Pénzügy

Beszédes figyelmeztetés: ha megállítjuk Brüsszelt, leminősítés jöhet

fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )
fitch ratings (fitch ratings, leminősítés, )

Bár a szakértők szerint minimális annak esélye, hogy az utóbbi időben látott politikai viták után a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) valamelyike kilép majd az Európai Unióból, de a problémát a Fitch Ratings például annyira komolyan veszi, hogy külön elemzést szentelt a témának. A legfontosabb üzenet, hogy mind a négy ország esetében az uniós tagság jelentős pozitív szerepet játszik a hitelminősítésben, vagyis az EU nélkül könnyen lehetne rosszabb a besorolás – írja a Portfolio.hu.

A Fitch kiemeli, hogy a menekültválság kapcsán a V4-ek közösen utasították el a nyugati tagállamok álláspontját, emiatt pedig egyes tagállamok válaszokat követelnek. Ezek ugyan még nem jutottak el konkrét lépésekig vagy szankciókig, de a cég közgazdászai szerint van arra esély, hogy az eddigi pozitív viszony megváltozik majd az EU és a V4-ek között.

Sokat nyertünk az unió pénzekkel

Az utóbbi években a visegrádi országok több csatornán keresztül profitáltak EU-tagságukból, ezek közül a legfontosabb, hogy hozzáférhettek az Unió strukturális alapjaihoz, a 2014-2020-as ciklusban a négy ország összesen 152 milliárd eurónyi forrást kap ebben a formában, ami a teljes elosztott összeg mintegy harmada. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy az uniós tagság növelte az országok külkereskedelmét, termelékenységét és ösztönözte a beruházásokat is.

A hitelminősítő elemzése kiemeli, hogy már a 2007-2013-as ciklusban is jelentős forrásokhoz jutott a régió, Magyarországon például az összes kormányzati beruházás 57%-a ebből a forrásból valósult meg, amivel a V4-ek közül nálunk volt a legmagasabb az arány. Az EU többi országában átlagosan 6,5%-os részt tesznek ki a beruházásokból az EU-források – teszik hozzá.

Közben egyre erősebben formálódik a kétsebességes Európa ötlete, aminek azonban a magyar kormány nem örül, hiszen ez a háttérbe szorítaná a keleti tagállamokat. Van egy kiskapu, akkor azonban nem megállítani kellene Brüsszelt, hanem felszállni a brüsszeli vonatra.

A Fitch Ratings egyébként pénteken erősítette meg a magyar államadós-besorolást, azaz hogy már nem vagyunk bóvlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik