Pénzügy
Image: 73001623, pénznemek /pénz/valuta/bankjegy/, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Milliárdokkal gyarapodott a pénzvagyonunk márciusban

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 11:11

Korábban a témában:

Márciusban a háztartások 18,6 milliárddal, a vállalatok 5,2 milliárd forinttal több betétet helyzetek el a belföldi bankrendszerben, mint amennyi hitelt felvettek – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegének hétfőn közzétett adataiból.

  • A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentése szerint a háztartások hitelállománya szezonális kiigazítás nélkül 6,6 milliárd forintos növekedést mutatott a forinthitelek állományának változása miatt, míg a devizahitelek állománya lényegében stagnált.
  • A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően, szezonális kiigazítás nélkül, 25,2 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétek 27,4 milliárd forintos nettó betételhelyezést, míg a devizabetétek 2,1 milliárd forintos nettó betétkivonást mutattak.
  • A betétek elhelyezése a szezonálisan kiigazított adatok szerint is meghaladta a hitelfelvételt: 8,8 milliárd forint hitellel szemben 10,4 milliárd forint került márciusban a betétszámlákra.
  • Az MNB adatai szerint a háztartások hitletartozása március végén 5768,6 milliárd forintot tett ki, míg betéteik 7390,1 milliárdra rúgtak, így nettó pénzvagyonuk 1625,1 milliárdra nőtt, egy hónap alatt 32,5 milliárddal emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, a szezonális hatások kiszűrése nélkül, 60,2 milliárd forintos növekedést mutatott, a forinthitelek állománya 0,5 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 59,7 milliárd forinttal nőtt.

A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 65,4 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétek 95,9 milliárd forintos nettó betételhelyezése és a devizabetétek 30,5 milliárd forintos kivonása nyomán.

A szezonálisan kiigazított adatok is a vállalatok nettó megtakarítói pozícióját mutatják márciusban, 75 milliárd forint hitelfelvétellel szemben 100,3 milliárd forint betételhelyezés áll.

A vállalatok 6414,8 milliárd forintnyi belföldi betétállománya 289,4 milliárddal haladta meg kötelezettségeiket március végén, ami szerény 7,4 milliárddal több az egy hónappal korábbinál.

  • A központi kormányzat 108,8 milliárd forint betétkivonással szemben 76,6 milliárddal csökkentette márciusban az adósságait, az MNB adatai szerint.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.