Pénzügy

Kartellgyanú merülhetett fel az erzsébetvárosi wifis közbeszerzésen

A kerületi frakcióvezetők ülésén a polgármester úr azt mondta, kartellgyanú merülhetett fel a wifi hotspotok közbeszerzésével kapcsolatban

– mondta a 24.hu-nak Szücs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselője. Szerinte kartellgyanú esetén a GVH-hoz kell fordulnia az önkormányzatnak, és addig ki kell zárni az érintett cégeket az új közbeszerzésből, amíg a versenyhivatali eljárás nem zárul le. Kerestük az önkormányzatot, hogy a GVH-hoz fordulnak-e, de érdemben nem válaszolt.

Lapunk cikket írt a gyanú szerint túlárazott, nettó 75 millió értékű, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásról, amelyet később a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság eredménytelennek nyilvánított. Forrásaink a tender biztos befutójaként emlegették a Híd Média Kft-t, amelynek tulajdonosa Halász János fideszes parlamenti képviselőnek, a Fidesz-frakció szóvivőjének és frakcióvezető-helyettesének ismeretségi köréhez köthető. A Híd Média alapítója, jelenlegi résztulajdonosa Jantyik Csaba, aki Halász régi egyetemi ismerőse. Mint arról a Népszabadság beszámolt, a Halász-hálózathoz kapcsolódó, figyelemre méltó közpénzáramlás összege meghaladja a több százmillió forintot.

Kis magyar wifis közbeszerzés

A szélessávú, wifi hotspotról szóló, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást december 23-án hirdette meg az önkormányzat. A tenderre három céget hívtak meg. A legalacsonyabb árajánlatot a – főtevékenységként hangfelvétel készítésével és kiadásával foglalkozó – Híd Média Kft. tette. A cég három évre összesen nettó 75 millió forintért vállalta volna a szélessávú wifi hotspot rendszer kiépítését játszótereken, közparkokban. A lapunk birtokába került tervezet szerint, a Híd Média Kft. 17 végpontra kért ajánlatot a UPC internetszolgáltatótól, végpontonként havi nettó 40 ezer forintos szolgáltatási díjért. Miután az erzsébetvárosi önkormányzat érdemben nem válaszolt kérdéseinkre, az összeget összevetettük a piaci árakkal úgy, hogy megkerestük a XIII. kerületi önkormányzatot, ahol több éve működik ingyenes wifi a köztereken. Az önkormányzat tájékoztatása szerint náluk a szolgáltatási díj valamennyi hotspotnál bruttó 11 ezer forint. A szolgáltató UPC ezért az összegért a mindenkori legnagyobb sávszélességet biztosítja számukra, tették hozzá.

Szücs Balázs szerint, a kerület azért visszakozott, mert a sajtó nyilvánosságra hozta volna a visszaélést. Az önkormányzat hivatalos magyarázata szerint a pályázat azért lett eredménytelen, mert mindhárom ajánlattevő árajánlata magasabb volt, mint amennyi a költségvetésben rendelkezésre álló keretösszeg. Ehhez képest furcsa, hogy a polgármester a kerületi frakcióvezetők előtt kartellgyanút emlegetett. Ismételt érdeklődésünkre az önkormányzat azt írta, további spekulációban nem kíván részt venni, a wifi kiépítésével kapcsolatos új közbeszerzési eljárás előkészítését pedig az illetékes szakiroda megkezdte.

Erzsébetváros költségvetésében továbbra is szerepel az erre a célra elkülönített 70 millió forint. Nem is beszélve arról, hogy az ingyenes kerületi wifi kiépítését tartalmazza a Fidesz erzsébetvárosi választási programja is. Kerestük Vattamány Zsolt polgármestert is, de nem kívánt nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik