Belföld

Drágán netezett volna Erzsébetváros

Erzsébetvárosban egy ideig nem lesz ingyenes wifi a köztereken, mert az önkormányzat hétfői rendkívüli bizottsági ülésén eredménytelennek nyilvánította az erről szóló közbeszerzési eljárást – tudta meg a 24.hu.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást december 23-án hirdette meg az önkormányzat. A tenderre három céget hívtak meg. A legalacsonyabb árajánlatot a – főtevékenységként hangfelvétel készítésével és kiadásával foglalkozó – Híd Média Kft. tette. A cég három évre összesen nettó 75 millió forintért vállalta a szélessávú wifi hotspot rendszer kiépítését játszótereken, közparkokban.

A lapunk birtokába került tervezet szerint, a Híd Média Kft. 17 végpontra kért ajánlatot az UPC internetszolgáltatótól, végpontonként havi nettó 40 ezer forintos szolgáltatási díjért, még január végén. Forrásaink szerint a szolgáltatási díj erősen túlárazott. Részletes kérdéseinkkel – jóval a tegnapi eredménytelenné nyilvánítás előtt – megkerestük az önkormányzatot, de nem kaptunk érdemi választ.

Hogy az összeget összevethessük a piaci árakkal, megkerestük a XIII. kerületi önkormányzatot, ahol több éve működik ingyenes wifi a köztereken. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a szolgáltatási díj valamennyi hotspotnál bruttó 11 890 forint. A szolgáltató UPC ezért az összegért a mindenkori legnagyobb sávszélességet biztosítja számukra – tették hozzá.

Forrásaink a tender biztos befutójaként emlegették a Híd Média Kft-t, amelynek tulajdonosa Halász János fideszes parlamenti képviselőnek, a Fidesz-frakció szóvivőjének és frakcióvezető-helyettesének ismeretségi köréhez köthető. A Híd Média alapítója, jelenlegi résztulajdonosa Jantyik Csaba, aki Halász régi egyetemi ismerőse. Mint arról a Népszabadság beszámolt, a Halász-hálózathoz kapcsolódó, figyelemre méltó közpénzáramlás összege meghaladja a több száz millió forintot.

Hiába a tippek arra, ki nyeri a tendert: miután lapunk elkezdett érdeklődni a különös ügy után, Erzsébetváros eredménytelenné nyilvánította a pályázatot.

Szűcs Balázs, a Párbeszéd önkormányzati képviselője szerint

a VII. kerület azért visszakozott, mert a sajtó nyilvánosságra hozta volna a visszaélést.

A Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság előterjesztése szerint, azért javasolták eredménytelenné nyilvánítani a közbeszerzést, mert „a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez”. Szerettük volna megkérdezni az önkormányzatot, hogy ez mit jelent, tervezik-e újra kiírni a tendert, és ha igen, mikor, de ismételt megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Az ismétlés annyiban nem lenne meglepő, hogy a VII. kerület költségvetésében továbbra is szerepel az erre a célra elkülönített nettó 70 millió forint körüli összeg. Nem is beszélve arról, hogy az ingyenes kerületi wifi kiépítését tartalmazza a Fidesz erzsébetvárosi választási programja is.

Igaz, egyelőre úgy tűnik, ebből egy ideig semmi sem lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik