Pénzügy

Az ár alapján nem tudhatjuk, melyik gyermeksampon kockázatos

csecsemo(1)(960x640).jpg (csecsemő, )
csecsemo(1)(960x640).jpg (csecsemő, )

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 gyereksampont vizsgált termékcímke alapján. Azt nézték, hogy vannak-e potenciális egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben, és biztonságosabbak-e független minősítésű termékek.

A lista élén végzett a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon, az Alverde Baby Fürdető és Sampon, az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon, a Humphrey’s Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon és a Weleda Baby Calendula Fürdetőtej & Sampon is.

Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel, és a kritikus összetevők is kevésbé találhatóak meg bennük.

Ár alapján tudhatjuk

Az ár ebben az esetben sem feltétlenül irányadó. A legtöbb pontot elért termékek jellemzően a drágább samponok közül kerültek ki, de a felső egyharmadban szerepelt több átlagos áron (200 Ft/100ml) kapható termék is, míg a lista utolsó 10 helyezettjei között is találunk drágább termékeket akár 300-500Ft/100 ml áron is.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon.

  • A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert.
  • Viszont pozitívum, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.
  • 11 termékben megtalálható a szem- és bőrirritáló felületaktív anyag a Sodium Laureth Sulfate, 20 termékben a potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag a Cocamidopropyl betaine.
  • Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik, de ezeknél a termékeknél szükségessége erősen megkérdőjelezhető.

Szinte minden termék az EU-ban (Németországban) készült, csak két hazai gyártású sampont találtak.

A termékeknek csak kis része, a harmincból nyolc termék rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi vagy egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Natrue, Vegan).

A teljes teszt megtekinthető a tudatosvasarlo.hu oldalon. Mosógépet, porszívót, hűtőt, fagyasztót és futócipőt is teszteltek már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik