Pénzügy

Sokat bukhat, aki ár alapján választ mosógépet

mosogep(210x140).jpg (Array)
mosogep(210x140).jpg (Array)

14 gyártótól összesen 30 terméket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete az International Consumer Research & Testing (ICRT) hálózat tagjaként külföldi laboratóriumban. Vizsgálták többek között a készülékek mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságát, energia – és vízfogyasztását, zajkibocsátását, valamint azt is, hogy átlagos használat mellett 10 év alatt mennyire romlanak el.

A vizsgált mosógépek ára széles spektrumon mozog 80 000 forinttól mintegy 300 000 forintig, az ár és a minőség között nem tapasztaltak egyértelmű összefüggést.

A TVE nem talált olyan terméket, amelyik minden szempont alapján átlagon felül teljesített volna. Nincs könnyű helyzetben a fogyasztó, hiszen mérlegelnie kell, hogy számára mi a fontosabb: tartós legyen a mosógép, csendes, vagy pedig kevés áramot és vizet fogyasszon az évek során. A TVE mosógép-tesztjében az olvasó a saját szempontjai, igényei szerint szűrhet, és választhatja ki a számára megfelelő terméket.

Megállapítják: miközben 110 000 forint körüli összegért is találunk közepes tisztítási hatékonyságú, átlagos energia- és vízfogyasztású és közepesen tartós mosógépet, 265 000 fölött is van olyan termék, amelyik csak ugyanezt a szintet hozza.

Nem mindegy, mit választunk

Mivel a mosógép nagy anyagi beruházást jelent a háztartásoknak, nem mindegy, hogy mennyire tartós darabot választunk – írják. A tartósságnál mutatkozott egyébként a legnagyobb eltérés a készülékek között.

A teszt során laboratóriumi körülmények között azt szimulálták, hogy a készüléket 10 éven keresztül heti 3,5 alkalommal használjuk, és vizsgálták, hogy mennyire hibásodott meg.

  • Mindössze 5 termék bizonyult az átlaghoz képest jóval tartósabbnak (a 0-tól 5-ig terjedő skálán 3,2 és 4,1 közötti pontot kaptak): ezek között találunk 81 000 és 275 000 forintos készüléket is.
  • Miközben a 6 termék többsége energia és vízfogyasztás szempontjából is közepes vagy jó eredményt ért el,
  • a mosási hatékonyságuk közepes vagy annál gyengébb, és ráadásul elég zajosak is.

Mivel egy mosógépet hetente több alkalommal is használunk, nem mindegy hogy mennyire pörgeti a víz- és a villanyórát. Mindössze 6 termék mutatkozott az átlaghoz képest víz- és energiatakarékosabbnak. Ezek között találunk 93.000 forintos és 265.000 forintos gépet is.
A teljes mosógépteszt megtekinthető a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon.

Mást is teszteltek

2017 március 1-én indult el a Tudatos Vásárlók Egyesületének új tesztszolgáltatása. A tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon olyan gyártóktól független, nemzetközi laboratóriumokban készült teszteket olvashatnak az érdeklődők, amelyek megkönnyítik a háztartások számára a nagyobb beruházást igénylő termékek vásárlását: pl. hűtő, fagyasztó, porszívó, futócipő, bébiőr.

Így az olvasók saját szempontrendszerük beállításával néhány perc alatt megtalálhatják a pénztárcájuknak és igényüknek legmegfelelőbb terméket, így időt és pénzt spórolhatnak meg – ígérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik