Pénzügy
Lakashitel(960x640).jpg (lakáshitel, )

Milliókat veszíthet, aki nem néz körül a lakáshitelpiacon

24.hu
24.hu

2016. 12. 02. 09:21

Egyre több lakáshiteles választja a több évre fix havi törlesztőrészletet nyújtóhiteleket - derül ki abból az összeállításából, amely 17 bank ajánlata alapján vetette össze az 5 évre fix havi törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleket. A végeredmény szerint akár 5 százalékos hiteldíjmutatóval fel lehet venni egy ilyen hitelt, de közel 8 százalékos is van a piacon. A legolcsóbb és legdrágább hitelek közötti különbség pedig milliós többletet róhat a hitelfelvevőre.
Korábban a témában:

A lakáshitel-felvevők a biztonságot tartják leginkább szem előtt, az újonnan kihelyezett hitelek között ugyanis már többségbe kerültek az 1-20 évre fix havi törlesztőrészletet biztosító konstrukciók. A hivatalos adatok szerint az első félévben 123,4 milliárd forint értékben folyósítottak ezekből, míg az úgynevezett változó kamatozású – azaz csak maximum egy évre fix havi törlesztőrészletű – hitelek összege 93,6 milliárd forintra rúgott.

Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó, banki ajánlatokat összehasonlító és hitelközvetítéssel foglalkozó BankRáció.hu szerint is a több évre fix havi törlesztőrészletű lakáshitelekre van nagyobb igény, az érdeklődők 65 százaléka inkább ezeket a lakáshiteleket kereste.

Csökkent a hitelek terhe

A legfrissebb jegybanki adatokból pedig az derül ki, hogy a több évre fix havi törlesztőrészletet biztosító lakáshiteleket magában foglaló – hivatalos nevükön – éven túli kamatrögzítésű lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója októberben 6,25 százalékos volt. Szemben a szeptemberi 6,36, illetve az egy évvel korábbi 6,57 százalékkal, azaz csökkent a szóban forgó hitelek terhe. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője az adatokat értékelve azt mondta:

A csökkenés jó hír a lakáshitel-felvevők számára, mert olcsóbbak lettek ezek a hitelek. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a több évre fix havi törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek között jelentős a különbségek vannak.

Ugyanaz a hitel tetemes különbséggel

A portál épp ezért 17 bank ajánlata alapján összevetette a 20 évre felvett 8 millió forintos – öt évre fix havi törlesztőrészletet garantáló – lakáshiteleket. A végeredmény szerint a legolcsóbbak 3,46 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) igényelhetőek, tehát a piaci átlagnál jóval olcsóbban. A legdrágábbaknál azonban a thm megközelítheti a 8 százalékot.

A két hitel közötti különbség miatt a 20 éves futamidő alatt – feltételezve, hogy a kamatok és az egyéb terhek a teljes futamidő alatt nem változnak – a teljes visszafizetendő összeg durván 3 millió forinttal térhet el egymástól.

Gergely Péter szerint tehát hitelfelvétel előtt érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat és legalább 10 bank ajánlatát megvizsgálni, mert jelentős megtakarítást eredményezhet a körültekintő választás. A szakember azt is elmondta, hogy a lakáshitelezésben egyre fokozódik a verseny, rendre jelennek meg újabb  és újabb ajánlatok a bankoktól, a legolcsóbb hitel kiválasztásában pedig a naprakész információkkal rendelkező online hitelkalkulátorok üzemeltetői segítséget tudnak nyújtani.

Előrejelzésük szerint a következő időszakban tovább élénkülhet a lakáshitelezés, amit elősegíthet majd az új lakások piacán várható kínálatbővülés. A piacon pedig az újonnan kihelyezett hiteleknél továbbra is túlsúlyban lehetnek a több évre fix havi törlesztésű lakáshitelek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.