Pénzügy

Van 15 milliója? Megmondjuk, milyen lakást kap belőle

24.hu
24.hu

2017. 02. 21. 12:36

Milyen lakás kapható 15-20 millió forintért?
  • Egy év alatt 2-8 százalékkal csökkent a 15 millió forintért kínált lakások átlagos alapterülete.
  • Budapesten 15-20 millió forintba beleférhet egy 50-60 négyzetméteres panellakás, téglaépítésűből azonban inkább csak egy 35-46 négyzetméteres lakásra elég ez az összeg.
  • Az I. és az V. kerületben szinte már semmit sem lehet kapni 15 millió forint alatt.
  • Több olyan vidéki megyeszékhely van, ahol a 20 millióba egy 65-80 négyzetméteres téglalakás is belefér.
  • A piacon akadnak alkalmi vételek is, mert vannak eladók, akik tudtukon kívül vagy tudatosan alulárazzák ingatlanukat.
Korábban a témában:

A használt lakások piaca továbbra is élénk, az áremelkedés pedig kisebb-nagyobb megingásokkal mintegy három éve folyamatos. A drágulás abban is tetten érhető, hogy az országos átlagok alapján idén 15 millió forintért Budapesten 43 négyzetméteres lakások voltak elérhetőek a kínálati piacon, míg 2016 elején valamivel nagyobb, 48 négyzetméteres lakásokat kínáltak ennyiért.

A vidéki nagyvárosokban viszont csak 1 négyzetméterrel 65-ről 64-re csökkent az átlagos alapterület a 15 milliós árkategóriában – derül ki az ingatlan.com több mint 3 ezer magánszemély hirdetése alapján készített összeállításából. Az elemzés a magyar háztartások – a KSH által 15,6 millió forintra becsült – átlagos vagyona alapján azt vizsgálta, hogy jelenleg az országos lakáspiacon mekkora lakásokat hirdetnek 15-20 millió forintért.

Mire elég 15-20 millió forint a lakáspiacon?

Budapesten 15 millió forintba egy 50-52 négyzetméteres panellakás fér bele, viszont a téglaépítésűekből csak egy 35-38 négyzetméteres garzont lehet ennyiből megvenni a kínálati piac alapján. Két fővárosi kerületben – az I. és az V. kerületben – egy-egy lakás kivételével semmit sem lehet kapni 15 millió forint alatt.

Győrben 15 millióból 53 négyzetméteres panelt vagy egy 48 négyzetméteres téglaépítésű lakást lehet kapni. Debrecenben több mint 60 négyzetméteres panellakásra vagy egy 55 négyzetméteres téglaépítésű lakásra lehet elég ez az összeg.

A portál összesítése szerint 20 millióba a fővárosi átlagok alapján 55-60 négyzetméteres panellakás is belefér, de a téglalakásokból csak 44-46 négyzetméteres lehet reális.

Balogh László vezető gazdasági szakértő a budapesti árakról elmondta, hogy az ingatlanok állapotától függően jelentős különbségek vannak a kerületek között, de a kerületeken belül is. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Pécsen, Győrben, Szombathelyen a 20 millióért 65-80 négyzetméteres téglaépítésű lakásokat adnak, Szegeden 80 négyzetméter feletti is van a piacon, Miskolcon pedig ez az összeg egy 90-100 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakásra is elég lehet.

Alkalmi vételek mindig is lesznek

Balogh László szerint ma 15-20 millióért kedvezőtlenebb elhelyezkedésű és állapotú vagy kisebb alapterületű lakást lehet kapni, mint egy évvel korábban. A szakember szerint azonban mindig vannak kifejezetten kedvező áron elérhető – már-már alkalmi vételnek számító – lakások a piacon. Részben azért, mert a drágulás csak hónapok alatt épül be az emberek tudatába, így vannak, akik alulértékelik ingatlanukat, másfelől mindig vannak eladók, akiknek sürgős az eladás. Ők pedig szerinte csak akkor tudnak gyorsan megválni a lakásuktól, ha ezeket az átlagos kínálati árnál 10-20 százalékkal olcsóbban hirdetik meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.