Pénzügy

Milliókat érhet ez a néhány tipp, ha új lakást vásárolna

  • Ha valaki az egyre nagyobb kínálatot biztosító újlakás-piacon szeretne részben hitelből vásárolni, fontos a felkészülés.
  • Egyrészt érdemes előminősítést kérni az új lakásoknál jellemző 20-80 százalékos finanszírozási modell miatt
  • A lakáshitelek között lévő akár több millió forintos különbség miatt alaposan fel kell mérni a kínálatot.
  • Ha pedig a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) is igényelne a vásárló, akkor meglepetések elkerülése érdekében előre tisztázni kell, mire jogosult a vásárló.

Egyre több új lakás kerül piacra, és az egyik legelterjedtebb forma pedig a 20+80 százalékos konstrukció, amelynek keretében a vevő az új lakás vételárának 20 százalékát fizeti az eladónak, a társasház-fejlesztőnek a szerződéskötéskor, majd a maradék 80 százalékot akkor, amikor már lényegében készen van a lakás.

Bár a 80 százalékos vételárrészlet kifizetéséig hónapok telhetnek el, érdemes körültekintően felkészülni, főleg, ha hitelre és állami támogatásra is igényt tart a vásárló – figyelmeztet friss elemzésében a BankRáció.hu.

A lakásvétel előtt alaposan fel kell mérni a családi költségvetést. Egyrészt, hogy rendelkezésre áll-e a vásárláshoz szükséges sajáterő, valamint azt, hogy a szükséges hitelt biztosan törleszteni tudja-e az igénylő – tanácsolta a portál hitelszakértője, Gergely Péter.

Szerinte érdemes legalább 5 vagy 10 évre fix törlesztőrészletű hitelt választani a lakásvásárláshoz, mert ezeknél az adott időszakban nem változik a törlesztőrészlet. A hitelajánlatokat pedig még a szerződéskötés előtt alaposan át kell nézni, mert jelentős különbségek vannak a lakáshitelek között.

A portál február elején készített elemzése szerint egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű 5 és 10 éves fix törlesztőrészletű hitelek teljes hiteldíjmutatója között több mint 2 százalékpontos különbségek voltak, ez pedig havonta 8-10 ezer forintos, a teljes visszafizetendő összegben pedig több millió forintos tételt jelent.

Előminősítéssel könnyebb lehet

A szakértő szerint, ha biztosan hitelre lesz szükség, akkor érdemes úgynevezett előminősítést is kérni a kiválasztott banktól. Az előminősítésről szóló papírral könnyebb a lakásvásárlás, hiszen az eladónak, új lakások esetén jellemzően a társasház építtetőjének be lehet mutatni a dokumentumot, ami bizonyítja, hogy maximálisan mennyi hitelt nyújtana a vevőnek a bank.

Ezáltal az eladó biztos lehet abban, hogy a pénzéhez jut. Az új lakások iránti jelentős kereslet miatt a szükséges papírokkal rendelkező vásárló előnyben lehet azokkal szemben, akik kevésbé felkészülten vágnak bele a vásárlásba.

CSOK – hogy zökkenőmentes legyen

Ha a lakásvásárláshoz a saját erő és a hitel mellett állami támogatást is igényelne a vásárló a Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében, akkor érdemes a támogatás igényléséhez szükséges feltételeket tisztázni és a szükséges papírokat is időben összegyűjteni.

A szigorú feltételek miatt a szakértőktől kell tanácsot kérni, hogy a támogatás igénylése zökkenőmentes legyen – javasolta Gergely Péter.

A szakember arra számít, hogy a múlt év során felélénkülő lakáshitelpiac az idén is növekedni fog, részben az újlakás-piacon növekvő kínálat, a CSOK, és a növekvő reálbérek eredményeként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik