Pénzügy

Elégethetik a nyugdíját ezek a kockázatok

A tőkepiaci folyamatokon kívül számos kockázat leselkedik még a nyugdíjcélra összekuporgatott megtakarításunkra, legyen az nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) – írta a Portfolio.hu.

Például ha túl drága megtakarítási formát választunk, a nettó hozamunk csalódást kelthet, ha pedig hirtelen kell a pénz és fel kell törnünk a számlát, akár a teljes tőkénket is elbukhatjuk – tették hozzá.
Íme a négy hiba, amit elkövethetünk:

  1. Nem eléggé sokszínű a befektetésünk, azaz nem osztjuk fel a kockázatot különféle típusú értékpapírok, termékek, szolgáltatók között. Itt felhívják a figyelmet rá, hogy a diverzifikációban az állam is támogat, hiszen több termékből magasabb adójóváírást realizálhatunk (max évi 280 ezer forintot), mintha csak egyet vennénk igénybe.
  2. Túl magas a költség. Felhívják a figyelmet többek között arra, hogy pl. az önkéntes nyugdíjpénztáraknál sávosan annál alacsonyabb a költség, minél többet takarítunk meg (érdemes megnézni az MNB bruttó és nettó hozam értesítőjét is), hogy a nyugdíjbiztosításoknál ugyan csökkentek a költségek, de azért érdemes figyelni, különösen szintén a sávos költségekre (thm!), a nyesznél pedig pl. a banki akciókkal nyerhetünk.
  3. Infláció, alacsony hozamkörnyezet. Ebben a pontban különféle inflációkövető megtakarítási formákra hívják fel a figyelmet, hozzátéve: a legrosszabb az ahhoz hasonló patthelyzet, amiben most is vagyunk: az infláció már kezd meglódulni, de a hozamok még egy helyben topognak.
  4. Ha túl korán kell a pénz. Ezzel kapcsolatban a különböző megtakarítási formáknál tapasztalható szankciókra figyelmeztetnek, pl. arra, hogy az adójóváírást vissza kellhet fizetni, vagy lehet más adóteher, illetve a szolgáltató is levonhat költséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik