A Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezi a hal- és vadhús áfájának 5 százalékra csökkentését, jelentette be Fazekas Sándor miniszter a 24. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállítás megnyitóján.
Az indoklás szerint a lépés oka, hogy minél több család asztalára odakerülhessen az egészséges vadhúsok és halak. Ezeket jellemzően a magasabb vagyoni rétegek fogyasztják hazánkban, bár egyébként ők sem túl sokat.
Fazekas emellett azt is kiemelte, hogy az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot és munkahelyeket teremt. Az áfacsökkentés javaslatát várhatóan a jövő évi költségvetés előkészítésekor nyújtják be Fazekas szerint.
Korábban a kormány csökkentette a disznó és a csirke áfáját is, de nincs kormányzati adat arról, hogy emiatt csökkent-e az áruk. Sőt, a sertés ára egy kezdeti árcsökkenés után még drágább is lett.