Pénzügy

8 milliárd forintot hagyunk feleslegesen a bankoknál

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 12:22

Feleslegesen fizet túl sok kamatot a személyi kölcsönt felvevők döntő része. A Bankmonitor.hu számításai szerint közel 100 ezer Ft-os megtakarítás érhető el egy átlagos meglévő hitel alacsonyabb kamatozásúra cserélésével.
Korábban a témában:

A személyi kölcsönök formájában felvett hitelösszeg két év leforgása alatt megháromszorozódott. Ez a Bankmonitor.hu szerint elsősorban annak köszönhető, hogy:

  • a korábbi hitelundor mérséklődött a lakosságnál,
  • a felvett hitelek nem tartalmaznak devizakockázatot,
  • 80 százalékban fix kamatozásúak és nem utolsósorban
  • a bank nem igényli a hitelfelvevő lakását fedezetnek.

A fix kamatozás ugyan kockázatmentességet jelent a hitelfelvevőnek, ugyanakkor csökkenő kamatok mellett egy idő után azt is eredményezi, hogy magasabb kamatot fizet, mint az újonnan elérhető hitelek esetében fizetendő – jegyzik meg. Az elmúlt két évben a személyi kölcsönöknél is erős kamatcsökkenés következett be: 2015. elején még 21,4% volt az átlagos thm, míg ugyanez tavaly decemberben már 15,7%.

A portál számításai szerint a bankok által jelenleg nyilvántartott 385 milliárd forint személyi kölcsön állomány átlagos thm-je 17,6%. Ezzel szemben a személyi kölcsönök piacán ma a legjobb öt banki ajánlat átlagával számolva 13% az elérhető thm. Összességében ez annyit jelent, hogy a lakosság racionális döntése esetén, a régebbi hitelek kiváltásával összességében 16 milliárd forint lenne megspórolható.

Igaz, a 13 százalékos átlagos thm-szint eléréshez legalább 150 ezer forint havi nettó jövedelemre van szükség. Feltételezhetjük, hogy ezt a kereseti szintet (tekintettel a 170 ezer forintos országos nettó átlagkeresetre) a hitelfelvevők fele eléri, így a potenciális 16 milliárd forint megtakarítás fele, 8 milliárd forint realizálható  – fejtik ki.

Mit jelent mindez személyesen az adósoknak?

Egy 2016 februárjában négy évre 18 százalékos thm mellett felvett, jelenleg 1 millió forintos tartozással rendelkező hitelből kiindulva a következő megtakarítási lehetőség azonosítható:

  • a hitel kiváltása a hátralévő 36 hónapra 13 százalékos thm mellett
  • a meglévő hitel előtörlesztésére 1% díj felszámításával számolva
  • 36 hónap alatt 90 ezer forinttal alacsonyabb a teljes visszafizetés

Minél hosszabb a hátralévő futamidő és minél magasabb a meglévő hitelünk kamata, annál nagyobb a hitelkiváltással elérhető pénzügyi előny. Mindenkinek érdemes időről időre felülvizsgálnia a meglévő hiteleit a teljes piaci kínálat áttekintésére lehetőséget adó személyi kölcsön kalkulátorral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.