Pénzügy

1,5 éves fizetést kaphat ingyen

24.hu
24.hu

2017. 01. 24. 08:54

●     Várhatóan az idén is növekednek a fizetések, a nettó reálbéreknél akár több mint 5-6 százalékos emelkedés jöhet, amely a hitelezési piacnak is lökést adhat. ●     Ma már az átlagfizetés 25-30 százalékából kijön egy átlagos 8 milliós fix törlesztőrészletű lakáshitel havi törlesztése, ám a különbségek jelentősek a hitelek között ●     A legjobb fix törlesztésű lakáshitellel akár 1,5 évre jutó fizetést is meg lehet takarítani ●     A meglepetések elkerülése érdekében pedig érdemes az előminősítést kérni és igénybe venni, de a meglévő hiteleket is érdemes átnézni
Korábban a témában:

A múlt év után várhatóan az idén is emelkedő pályán maradnak a fizetések, részben a minimálbér és a garantált bérminimum növelése miatt. Közben bár az infláció gyorsul, viszonylag alacsony maradhat. Ennek eredményeként a nettó reálbérek több mint 5-6 százalékkal emelkedhetnek. Ez pedig egyfelől a lakossági fogyasztás bővülését, valamint a lakossági hitelpiac további élénkülését eredményezheti.

1,5 éves fizetést kaphat ingyen

A BankRáció.hu friss elemzése szerint a hivatalos adatok szerint tavaly novemberben a  családi adókedvezmény nélkül számolt 190 ezer forintos nettó átlagbérnek átlagosan 28 százalékát viszi el havonta egy átlagos, 20 éves futamidejű, 5 évig fix törlesztőrészletű 8 millió forintos lakáshitel. Egy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitel pedig a 190 ezer havi nettó több mint 32 százalékát.

A portál hitelszakértője Gergely Péter szerint a béremelkedés nagyobb pénzügyi mozgásteret biztosít a háztartásoknak, ám nagyon fontos hitelfelvétel előtt felmérni a piaci kínálatot, ugyanis – feltételezve, hogy a teljes futamidőben változatlanok az összegek – a 190 ezres nettó fizetéssel számolva másfél évre jutó fizetést lehet megtakarítani a legjobb hitellel a legrosszabbhoz képest, mert a teljes visszafizetendő összegben akár több mint 3 millió forint különbség is lehet.

Indokolt az óvatosság

A szakember magyarázata szerint az elemzésben azért az 5 és 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek szerepeltek, mert ezek egyre népszerűbbek. Bár drágábbak, magasabb a teljes hiteldíjmutatójuk, mint az úgynevezett változó kamatozású, azaz csak 3-12 hónapra fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknek, de sokkal kiszámíthatóbbak. Ha fix időszakban változnának is a kamatok, akkor sem változik a törlesztőrészlet.

A lakosság pénzügyi mozgásterének bővüléséről szólva Gergely Péter kiemelte azt is, hogy fontos a tudatosság és az  óvatosság.

A növekvő bérek ellenére egy hitelfelvételt alaposan meg kell fontolni, és csak akkor szabad belevágni, ha a családi büdzsébe hosszabb távon is belefér – fogalmazott a szakértő.

Hozzátette, hogy bár a szabályozás megengedi, hogy egy-egy háztartás a beérkező jövedelmének 50 százalékáig vegyen fel hitelt, érdemesebb maximum 30-40 százalékig eladósodni a bevételekhez mérten.

Tippek a spóroláshoz

Gergely Péter szerint a legjobb ajánlat kiválasztása online kalkulátorokkal történhet, aztán lehet kérni úgynevezett előminősítést, ami lényegében egy biankó csekk a lakásvásárláshoz. Ez javasolt mindenkinek, aki tudja, hogy előbb-utóbb lakáshitelre lesz szüksége. Az előminősítés során az adott bank felméri a hitelképességet, majd ad egy papírt, amelyben vállalja, hogy az ügyfélnek mekkora lakáshitelt nyújtana. Így amikor kiválasztották a lakást, akkor a hitelfelvételt tervezőket már nem érheti olyan meglepetés, hogy a bank nem ad esetlegesen elég hitelt.

Tehát már pontosan tudják, hogy mennyi hitelt kaphatnak, plusz így nem kell attól félniük, hogy a hitel elutasítása esetén elveszítik a lakásra adott foglalót. A lakáseladóknak is kedvező, hiszen biztosra mehetnek, mert az előminősítéses papírt bemutató vevőjelölt meg fogja kapni a hitelt –  tette hozzá Gergely Péter.

Azoknak is érdemes rendszeresen áttekinteni a banki ajánlatokat, akiknek jelenleg is van hitelük. Ugyanis a BankRáció.hu tapasztalatai szerint nem csak azzal lehet sokat spórolni, ha egy hitelfelvétel előtt választják ki a legjobb ajánlatot az ügyfelek, hanem a meglévő hitelek összevonásával is jelentős megtakarítást lehet elérni. Különösen akkor, ha a meglévő hiteleket több évvel ezelőtt, a mostaniaknál jóval magasabb kamattal vették fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.