Pénzügy

Lenullázódhat 2020-ra a nettó külföldi adósság

Az idén a harmadik negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege kiigazítás nélkül 2,469 milliárd euró, 766 milliárd forint volt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

A jegybanki közlés szerint a szezonális hatások kiszűrésével a mutató 2,371 milliárd eurót, 757 milliárd forintot tett ki, ami a negyedéves GDP 8,6 százalékát érte el. A finanszírozási képesség előző negyedévhez képest bekövetkezett emelkedésében elsősorban az EU-tól kapott tőketranszferek növekedése játszott szerepet – olvasható a tájékoztatásban.

A folyó fizetési mérleg egyenlege az idei harmadik negyedévben 1,289 milliárd euró volt, míg a tőkemérleg egyenlege 1,179 milliárd eurót tett ki.

Az MNB közlése szerint az idei első háromnegyed évben a folyó fizetési mérleg egyenlege 4,245 milliárd eurót ért el, a tőkemérleg egyenlege 1,430 milliárd eurót tett ki, így a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, azaz a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 5,675 milliárd euró volt az idei első kilenc hónapban.

A külfölddel szembeni felülről számított nettó finanszírozási képesség összetevői közül az áruforgalom egyenlege a harmadik negyedévben a szezonális hatásoktól megtisztítva 1,061 milliárd euró volt, ami alacsonyabb az előző negyedévi szintnél.

A harmadik negyedéves export (20,496 milliárd euró) és az import (19,639 milliárd euró) harmadik negyedéves szintje is csökkent az előző negyedévhez képest.

Ez év szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 23,7 milliárd eurót ért el. A közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt adósságot nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2016 szeptember végén 22,8 milliárd euró (az utolsó négy negyedéves GDP 20,2 százaléka) volt.

2020-ra lenullázódhat

Oszlay András, a Takarékbank elemzője szerint kitart a külső egyensúlyi folyamatok kedvező alakulása, tovább csökkentve Magyarország külső sebezhetőségét. Az elemző várakozásai szerint a negyedik negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség csaknem 3 milliárd euró lehet, vagyis a tavalyi év 8,7 milliárdos éves többlete idén is megismétlődhet.

Kifejtette: a nettó külső finanszírozási képesség magas többlete a külfölddel szembeni nettó kötelezettségek csökkenését támogatja. Ez kifejezetten látványos a külső sebezhetőség szempontjából kiemelten fontos nettó külföldi adósság alakulásában, amely a 2015. év végi 27 milliárd euróról 2016 szeptemberének végére 22,8 milliárd euróra csökkent a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó adósságelemektől, vagyis javarészt az anya- és leányvállalat közötti hiteleket leszámítva.

Mivel 2017-ben és 2018-ban továbbra is jelentős, bár a belső kereslet erős dinamikája miatt valamelyest csökkenő többletekre lehet számítani a nettó külső finanszírozási képességet tekintve, reális lehetőségnek tűnik, hogy 2020-ra Magyarország nettó külföldi adóssága “lenullázódjon” – vélekedett az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik