Pénzügy

Keresztet vethet a családi adókedvezményre, ha nincs a gyerekének adóazonosítója

család sziluett (család)
család sziluett (család)

Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Nem mindenki kapta meg az adóazonosítót

A személyi jövedelemadó törvény bevezetett változása alapján a NAV-nak november 30-ig több százezer olyan gyermek részére kellett volna elküldenie az adóazonosító jelet tartalmazó adókártyát, akik 2006. január 1. előtt születtek és év végéig még nem töltik be 25. életévüket.

A Baker Tilly információi szerint azonban nem minden érintett kapta meg kártyáját. (A változást eredetileg már idén január elsejétől be akarták vezetni, de tekintettel az érintett fiatalok nagy számára, ezt kitolták 2017. január 1-re.)

„Amennyiben az érintettek erről még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, akkor javasolt a szülőknek, vagy nagykorú fiatal esetén személyesen érdeklődni a legközelebbi NAV ügyfélszolgálaton” – hívta fel a figyelmet az adótanácsadó cég bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere Mitrik Kornélia.

A törvény értelmében 2017. január 1-től már csak akkor vehető igénybe a családi adókedvezmény, ha az eltartottak adóazonosító jele is rendelkezésre áll. Mivel az adóazonosító jel megképzése a gyermekek részére csak 2006 óta működik automatikusan, a korábban születettek esetén ezt az azonosítót az adóhatóságtól kell megigényelnie az érintettnek.

Az adóazonosító jel kiállítását a 16T34-es nyomtatványon lehet kérelmezni  azon gyermekek részére, akik után családi kedvezmény vehető igénybe. Mitrik Kornélia hozzátette: adóazonosító jel nélkül a munkáltató nem fogja tudni érvényesíteni a családi adókedvezményt a bérszámfejtés folyamatában, ami egy háromgyerekes család esetén havonta már százezer forint kiesést is jelenthet.

A családi adókedvezményről még annyit kell tudni, hogy a kétgyermeseknél ismét nő: jövőre havonta összesen 30 ezer forint lehet két gyermek után a kedvezmény.  Az egy, illetve három vagy több gyereket nevelők esetében nem változik az összeg, ők továbbra is tízezer, illetve gyerekenként 33 ezer forint kedvezményt tudnak érvényesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik