Pénzügy nyugdíj
Three Senior Men in Swimming Trunks Stand on the Beach Flexing Their Muscles

Nyugodt magyar időskor? Terv van, pénz nincs

A nagy többség takarékoskodna, ha tudna, mert az államban már alig bízik valaki.

A magyarok 36 százaléka tudatos pénzügyi tervvel készül nyugdíjas éveire, havi jövedelme legalább 10 százalékát félre is teszi. Az NN Biztosító reprezentatív kutatása szerint 29 százalék a túlélésre rendezkedett be, örül, ha napi kiadásaira futja, képes gondoskodni  családjáról. Ez főleg a fiatalabb korosztályra jellemző: a 40 év alattiak nagyjából egyharmada vélekedik így. A válaszadók 19 százaléka bízik abban, hogy a gyermekei is segítenek majd idősebb korában, ám ha tud, akkor takarékoskodik.

14 százalék bízik még az állami ellátórendszerben.

Ingatlanjuk, egyéb nagyobb értékű ingóságuk eladásával nagyon kevesen számolnak a nyugdíjas évek finanszírozásakor, arányuk csak 6 százalékot tesz ki. Az ingatlan eladására a fiatal korosztály a leginkább nyitott, a kor előrehaladtával nő a ragaszkodás a jelenlegi lakáshoz.

Ha beesne ötmillió

A nyugdíjas évekkel kapcsolatos felelősségérzet növekedését jelzi, hogy a válaszadók többsége – 68 százaléka – valamilyen formában befektetné a pénzét, ha váratlanul ötmillió forinthoz jutna: ezen belül 18 százalék az összeg felét kifejezetten nyugdíjcélra tenné félre. Szintén biztató, hogy a megkérdezettek közel kétharmada – 62 százaléka – tud a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adójóváírásról, a 40 év felettieknél a 75 százalékot is meghaladja ez az arány. Ugyanakkor a nyugdíjbiztosításra igénybe vehető adójóváírás maximumával (évi 130 ezer forint) csak az arról tudó 36 százalék van pontosan tisztában. Azt is csak a megkérdezettek egyharmada tudja, hogy lejáratkor, azaz a szerződés megkötésekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor kaphatja kézhez a nyugdíjbiztosításban felgyűlt megtakarításait.

 

Egészség, pénz, lakás és a család – ezek kellenek az időskori biztonsághoz

Ugyanennek a történetnek egy másik olvasata szerint a magyarok harmada még semmit nem tett azért, hogy nyugdíjasként anyagi biztonságban élhessen. A 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült reprezentatív kutatás szerint a 30 és 65 év közöttiek kétharmada egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással. 12 százalék nem is tervez félretenni.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyaroknak az időskori biztonság legfőbb elemeit a megfelelő egészségügyi ellátás, az anyagi biztonság, a megoldott lakhatás, a családi háttér jelentik. A válaszadók az egészségügyi ellátást helyezték az első helyre, ezt 80 százalékuk tartja nagyon fontosnak. Csak árnyalatnyival maradt le emögött az anyagi biztonság (76 százalék), valamint a lakhatás (75 százalék). A négy szempont közül a legkevésbé fontosnak a biztos családi háttér bizonyult, de még ezt is 66 százalék tartja nagyon fontosnak.

Vidéken fontosabb a család

A felmérés szerint a nők (83%) fontosabbnak tartják a megfelelő egészségügyi ellátást, mint a férfiak (76%), míg vidéken magasabb arányban (68%) tartják lényegesnek a biztonsághoz a biztos családi hátteret, mint a fővárosiak (58%). Bár az anyagiak fontosak az időskori biztonságérzet szempontjából, a megkérdezettek harmada (33%) nem tett még semmit ezért. A legmagasabb jövedelműek körében alacsonyabb ez az arány (24%). A válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy majd a családtagjai fognak gondoskodni róla, ez főként az 50 év felettiekre jellemző. Csak nagyon kis arányban gondolkodnak a magyarok azon, hogy időskori ellátásukat és biztonságukat eltartási szerződéssel vagy idősek otthonába költözéssel oldják meg.

A 30 és 65 közötti megkérdezettek fele rendelkezik már valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, legyen szó akár önkéntes nyugdíjpénztárról, nyugdíjbiztosításról, vagy akár csak bankszámlán félretett pénzről. Kifejezetten időskori egészségügyi célokra – kórházi vagy otthoni ellátás, illetve gyógyszerek – még kevesebben, a válaszadók 43 százalékának van megtakarítása, 45 százalék még nem kezdett el félretenni e célra, de tervezi. 12 százalék véli úgy, hogy ennek biztosítása a TB feladata, nem neki kell takarékoskodnia. Ez a felfogás különösen a férfiak körében jellemző.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73915741, Steven Van Zandt olasz származású amerikai zenész, énekes, színész, producer és lemezlovas, aki Little Steven, illetve Miami Steve néven szokott fellépni. Bruce Springsteen E Street Band-jének tagjaként gitáron és mandolinon játszik., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.