Pénzügy

A kisboltosok lesznek a minimálbér-emelés legnagyobb vesztesei

Gyógyíthatatlan fájdalom a kisboltosoknak a minimálbér, mivel ott a legkisebbek a keresetek, és nehezen fogják tudni kigazdálkodni az emelést – írta a blokkk.com.

Bár egyes boltokban elég a minimálbér, máshol a nagyobb szakmai bérminimum kötelező, a portál szerint gyorsulni fognak a boltbezárások.

A pénteken kihirdetett kormányrendelet szerint januártól a bruttó minimálbér havi bérnél 127 500 forint, a garantált bérminimum 161 ezer forint lesz. A garantált bérminimum azoknak kötelező, akik  legalább középfokú iskolai végzettséget, valamint középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgoznak, tehát jogszabály elő is írja ezt a követelményt.

A bolti kereskedelemben vegyes a kép, mert vannak olyan termékek, melyek árusításakor kötelező a szakképesítés és így a garantált bérminimum, ugyanakkor vannak olyanok is, ahol nem. Például az élelmiszer-eladónak vagy a műszaki cikk eladónak kötelező a szakképesítés, de a ruházatisnak, könyvesnek vagy a zöldség-gyümölcs árusnak már nem. De pénztáros, árufeltöltő számára sincs kötelező szakmai előírás.

Egyértelmű, hogy a bolti fizikai dolgozók átlagkeresete ma ugyan magasabb, mint a következő két esztendőben kötelező minimálbér, de a 2018. évi szakmai bérminimumtól már elmarad. Ez a szakképzettséget igénylő munkakörökben nagy nyomást jelent majd, hiszen nagy a szóródás az átlag körül, tehát sokakat érintenek az új minimumok. A minimálbérek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik