Pénzügy

Egy dolgot féltünk az egészségünknél is jobban

aldozat-romagyilkossag(2)(210x140).jpg (áldozat, arc, félelem, romagyilkosságok, )
aldozat-romagyilkossag(2)(210x140).jpg (áldozat, arc, félelem, romagyilkosságok, )
Aggódunk testi épségünkért, szeretteinkért, vagyonunkért, de pénzünket az egészségünknél is jobban féltjük.

A Generali Biztosító online kutatása a leggyakoribb félelmeket térképezte fel. A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a 18-59 évesek legnagyobb félelmei az anyagi károkkal kapcsolatosak.

Leginkább a családban bekövetkezett haláleset miatti anyagi bizonytalanságtól tartunk: egy 10-es skálán 5,7-es átlag jött ki a válaszok értékelése alapján. Ezt a munkahely elvesztése miatti anyagi bizonytalanság, a lakáskár (5,6), a baleset, betegség miatti munkakiesésből adódó bizonytalanság (5,5) követi a dobogón.

Az anyagi jellegű károk miatt a nők sokkal jobban aggódnak: a családban bekövetkezett halál miatti bizonytalanságtól a nők 45%-a, a férfiak 25%-a fél. Az átlagnál jobban tartanak tőle az alapfokú végzettséggel (43%) és a 120 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők (45%) is.

A nőket minden jobban aggasztja

Ugyanannyira félünk a közúti balesetektől és az eladósodástól, mint a daganatos betegségektől (5,2) – hiszen gyökerestül felforgathatják életünket. Ami a baleseteket illeti, leginkább a gyermekeinket érintő (29%), illetve a közúti balesetektől (21%) tartunk, a sportolás közben elszenvedett sérülés viszont csak keveseket aggaszt (7%). Az utóbbi az egyetlen, amitől a férfiak nagyobb százalékban tartanak, mint a nők (a nők 7%-ával szemben a férfiak 8%-a vallotta ezt) – egyébként a nőket minden jobban aggasztja. Például a balesetek bekövetkezése is, különösen a gyermekeket érintő (39%), a közúti (28%), a gyalogos (17%) és a háztartási (17%) baleseteké.

De mi van a biztonsággal?

Biztosítása leginkább a 40 év felettieknek, a felsőfokú végzettségűeknek, a magasabb jövedelműeknek van. A fiatalabb (18-29 éves) korosztály ennek ellenére nagy arányban kötne a közeljövőben biztosítást: 20%-uk életbiztosítást, míg 16% lakásbiztosítást tervez. A Generali arra hívja fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a biztosítások rugalmasak, személyre szabottak legyenek és csak azért fizessünk, amire valóban szükségünk van.

A magyar félelmek toplistája

Az emberek többsége világszerte úgy véli, rosszul mennek saját hazájában a dolgok, de mindenki mástól fél. Az Ipsos 25 országra kiterjedő What Worries the World (WWW) felmérése alapján kijelenthető, hogy a legpesszimistábbak: Mexikó, Franciaország (89%) és Brazília (84%). A magyarok 82%-a elégedetlen a hazai helyzettel. Az olaszokkal azonos mértékben vagyunk borúlátóak, de a korábbinál is jobban aggódunk az egészségügy állapota miatt. Nemzetközi fronton a munkanélküliség a top spot – írja a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik