Belföld

Jövőre felpörög a gazdaság

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 10. 05. 11:10

Az elemzés szerint az államadóssági ráta a tavalyi 74,7 százalékról idén év végére 74,5, míg jövőre 73,5 százalékra csökkenhet. A kutatóintézetnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége támogatásával készült harmadik negyedéves konjunktúrajelentését ismertetve Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója kifejtette: az intézet fenntartja az előző, nyári előrejelzését 2016-ra és 2017-re is.

A hangsúlyok nem változnak, a fogyasztás továbbra is látványosan bővül: a fogyasztási kiadások dinamikája az év egészében meghaladhatja az 5 százalékot, a teljes magánfogyasztás pedig jó eséllyel 4,5 százalék feletti ütemben nő.

Az ipar

idei növekedése gyengébb lesz a korábban vártnál: az idei 3,0 százalékos növekedési ütemhez is lefelé mutató kockázat társul, jövőre 5,0 százalékot vár a Kopint-Tárki.

A beruházások idén a vártnál jobban fognak csökkenni: az új tervezési ciklushoz tartozó uniós források kifizetései vontatottan haladnak, az év végi beruházási hozadéka bizonytalan, így 10 százalékos visszaesésre számítanak az év egészében. A mezőgazdaság teljesítményében viszont nem kizárt a kétszámjegyű növekedés idén.

Az építőipar visszaesésének üteme lassan mérséklődik, azt az uniós forrásokból finanszírozott állami beruházások elmaradása okozta. Az építési engedélyek a lakásépítések élénkülését jelzik, ami még nem látható a kibocsátásban, idén az ágazat visszaesése 15 százalék körül lehet.

A foglalkoztatottak

számának növekedésében a versenyszféra jelenti a fő húzóerőt, de a szakképzett munkaerő hiánya a gazdasági növekedést gátló tényezővé válik – jelezte a vezérigazgató. A munkanélküliségi ráta idén 5,3, jövőre 5,0 százalék lesz. A bruttó keresetek 2016-ban 5,5, 2017-ben 5,2 százalékkal emelkedhetnek.

Az elemzés szerint 2016-ban 0,3 százalék lehet az éves infláció, 2017-ben pedig 1,7 százalékra gyorsulhat.

A Magyar Nemzeti Bank az alapkamaton nem fog változtatni idén, de akár tovább is maradhat a 0,9 százalékos szint. A Kopint-Tárki szerint mind az idei 2 százalékos, mind a jövő évi 2,4 százalékos kormányzati hiánycél elérhető, semmi nem ad okot aggodalomra. Az első nyolchavi adatok alapján inkább 2 százalék alatti deficit várható.

Nagy Katalin, a Kopint-Tárki vezető kutatója elmondta, idén

a világgazdasági körülmények

kedvezőtlenebbül alakultak a vártnál, globálisan 2018-tól jeleznek élénkülést, a fejlett országok lassulnak. Idén az Egyesült Államok jelentős lassulása, Japán stagnálása, Kína 6 százalék körüli növekedése várható. Oroszország jövőre érhet el ismét pozitív növekedést, a recesszió idén folytatódik.

A mérsékelt növekedés mellett az infláció a fejlett országokban idén alacsony marad, de jövőre némi áremelkedésre számítanak. Kérdésesnek nevezte hogy a Brexit milyen folyamatokat indíthat el, ennek jövőre lehet hatása a világgazdasági növekedés alakulására.

Elmondta, a világkereskedelem növekedése idén negatív rekordot döntött, általánosan jellemző a lanyha beruházási aktivitás. A világgazdasági kockázatok között kiemelte az alacsony kamatkörnyezetet. Az eurozóna növekedési kilátásaira a Brexit következményei még beláthatatlanok, elsősorban jövőre számítanak nagyobb növekedést fékező hatásra. Az idei 1,6 százalékos euróövezeti növekedés jövőre akár 1,2 százalékra is lassulhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.