Pénzügy

Milliók nyugdíja van veszélyben az alacsony hozamok miatt

öreg pár (öreg, )
öreg pár (öreg, )

Egyre nagyobb bajban vannak az állami nyugdíjalapok a világon. Tavaly a 300 legnagyobb nyugdíjalap vagyona 530 milliárd dollárral csökkent az alacsony hozamok miatt, ami az első negatív év a vagyonfelhalmozásban a pénzügyi válság óta – írta a Portfolio.hu.

Az európai, az amerikai és a japán nyugdíjasok is félnek, és nem ok nélkül, a jegybankok kamatpolitikája miatt több mint 100 millió kormányzati dolgozó nyugdíja került veszélybe.

Világszerte problémákat okoz

A cikkben példákat is hoznak, mit jelent mindez  a hétköznapokban. Stephen Mensinger, a kaliforniai Costa Mesa polgármestere pl. attól tart, hogy a nyugdíjkifizetések hamarosan felőrlik a város minden pénzét.

Frans van Leeuwen amszterdami nyelvtanár dühös, amiért az ő nyugdíja kevesebb lesz, mint amit az apja kapott anno, pedig már 30 éve fizeti a járulékokat.

Tokióban a volt kormányzati dolgozó, Tadakazu Kobayashinak már nem jut elég pénze a nyugdíjából arra, hogy új ruhákat vehessen magának.

A lap részletesen is taglalja az egyes országok problémáit, és például az USA-val kapcsolatban azt írja: amióta Donald

Trumpot választották az USA új elnökének, megemelkedtek az amerikai állampapír-hozamok. Azonban az elmúlt évek alacsony hozamszintjei után ez most nem sokat segít a nyugdíjalapokon.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson.

A magyar nyugdíjpénztárakról viszont szerdán írtuk, hogy folyamatosan gyarapodnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik