Pénzügy

Kgfb: megvannak a jövő évi díjak

biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )

Pár napja az MNB adott ki közleményt arról, hogy célszerűbb lehet decemberig újrakötni a kötelező biztosításokat, mert hogy jövőre meglepetés érheti az autósokat. Magyarul drágulás jöhet. A netrisk.hu szerint 10-12 százalékos lehet a drágulás. 

Aki kíváncsi rá, hol mire számíthat, annak jó hír, hogy november 9-én elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) Díjnavigátora a 2017. január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjakkal. A  díjnavigátoron valamennyi érintett biztosító kötelező biztosítási tarifája megtalálható, az azokhoz kapcsolódó összes kedvezménnyel együtt – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége pénteken.

Van, ahol marad az idei díj

A magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon érdekelt 14 biztosító társaságból 11 cég hirdetett meg új díjakat 2017. január 1-jétől. Három biztosító társaság a korábban meghirdetett díjait alkalmazza jövő év elejétől is.

Mint ismert, a 2010 óta vásárolt gépjárművek biztosítási évfordulója már nem január elseje, hanem az évnek az a napja, amikor a gépjárművet megvásárolták és a szerződést megkötötték. Az üzembentartó-váltásokkal, illetve járművásárlásokkal az évközi évfordulós szerződések aránya fokozatosan nő, és ezzel fokozatosan csökken azon autósok aránya, akik január 1-jén válthatnak szerződést. Az új- és használtautó piac fellendülésének köszönhetően 2013 óta közel 1 millióval csökkent a január 1-jei szerződések száma.

A MABISZ adatai szerint az összes gépjármű – a segédmotor-kerékpárokat nem számítva – 37,2 százaléka rendelkezik még január 1-jei évfordulóval: a 4,6 millió járműből 1,7 millió gépjármű tartozik ebbe a körbe. Az összes járműből 2,9 millió olyan személygépkocsi, amely magánszemély tulajdonában áll, s közülük 1,1 millió gépkocsi január 1-jei évfordulós, azaz esetükben kerülhet sor most biztosítóváltásra.

Mire figyeljen, ha váltana?

Azoknak, akik biztosítóváltásban gondolkodnak, két fontos határidőre kell figyelemmel lenniük. A biztosítást írásban lehet felmondani, és a felmondásának december 1-jéig be kell érkeznie a biztosító társasághoz. Ezt követően még egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy az autós az új, 2017. január 1-jétől érvényes kgfb-szerződését megkösse.

A fellendülő gépjármű-értékesítésnek köszönhetően ugyan évről évre egyre csökken azoknak a gépjárműveknek a száma, amelyek január 1-jei évfordulóval rendelkeznek, de azért az 1,7 millió gépjármű még mindig jelentős szám. Ezért is kiemelten fontos, hogy a fogyasztók hiteles, üzleti érdektől mentes tájékoztatást kapjanak a díjakról. A MABISZ Díjnavigátora kivételes abban a tekintetben, hogy az összes társaság összes kedvezményét tartalmazza – hangsúlyozta a szövetség főtitkára, Molnos Dániel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik