Pénzügy

Nagykövet lett a Quaestor korábbi minisztériumi kapcsolata

kohut balázs (kohut balázs, )
kohut balázs (kohut balázs, )

Kohut Balázs 2010-ig a MOME gazdasági főigazgatója volt, ezután került a külügyhöz gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárként. 2015 áprilisában lemondott, a Pesti Srácok szerint a Quaestor-üggyel összefüggésben kellett távoznia. Errről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Az ellenzéki pártok szerint már akkor is nagyon kilógott a lóláb, hogy a külügy kimenekíti a botrányból a döntéshozóját.

Kohut most rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett, de a saját cége pont az csinálja, amit neki nagykövetként amúgy is kellene – írta a 444.hu.

A külügy egyik vállalkozása, a Magyar Nemzeti Kereskedőház 2013-tól 9 milliárd forintot fektette be a csaló brókercégnél. Az MNK sokáig titkolni akarta a szerződéseit, de aztán ki kellett adniuk bírósági döntés alapján. Másrészt a külügy Tarsolyéknál tartott az Exim Bank forgalomképtelen részvényeit is, 72 milliárd forint értékben. Ezekről a befektetésekről feltehetőleg a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár döntött, és ezért is kellett távoznia.

A külügy cáfolta ezt, szerintük Kohut régóta a magánszférába vágyott, és már kinevezésekor is megmondta, hogy fél év után lelép, ez pedig pont áprilisra esett.

Mindenesetre Kohut idén szeptemberben rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett – úgy, hogy a saját cége pont az csinálja, amit neki nagykövetként amúgy is kellene.

A CETHItalia srl. olasz-magyar kereskedőház a Magyar Kormány exlúzív (sic) olaszországi kereskedőházi partnere. Tulajdonosa, Kohut Balázs rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, aki megbízatása szerint Olaszország és Magyarország diplomáciai és gazdasági kapcsolatainak az erősítésén dolgozik.

A 444.hu szerint elég érdekes, hogy a magyar állam nagykövetként megbízza Kohut Balázst a magyar-olasz gazdasági kapcsolatok fellendítésével, neki pedig pont lesz egy cége, ami a magyar-olasz gazdasági kapcsolatok fellendüléséből profitálna.

A lap az ügyben kereste a külügyminisztériumot és Kohut cégét is, de nem válaszoltak.

(Nyitóképünkön Kohut Balázs és Áder János látható. MTI Fotó: Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik