Közélet

Nem tarthatja titokban a szerződéseit a kereskedőház

Legmagasabb szinten, a Kúrián is nyert Ferjancsics László, az Együtt váci önkormányzati képviselője a Magyar Nemzeti Kereskedőház ellen, így utóbbinak 15 napon belül ki kell adnia a 2012-2013 között kötött, 400 ezer és ötmillió forint közti szereződések adatait. A per közel három évig tartott, az ellenzéki párt szerint az ítélet iránymutató lehet a többi önkormányzati és állami szervhez benyújtott adatigénylések elbírálásában is.

Ferjancsics a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnökeként indította a pert, miután 2013-as adatkérését nem teljesítette a többségében állami tulajdonú cég. Az eljárás még a Quaestor-botrány előtt indult. A Külügyminisztériumhoz tartozó állami szerv több milliárd forintot tartott a Quaestornál, illetve kiderült, hogy a cégcsoport vezetője, Tarsoly Csaba közeli kapcsolatban állt Szijjártó Péter külügyminiszterrel. A kereskedőház a Quaestor csődjének napján 3,8 milliárd forintot kapott vissza.

Az Együtt közleménye felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. eddig 2,7 milliárd forintos veszteséget termelt a magyar államnak, miközben a várt gazdaságélénkítést és növekvő exportbevételt nem érte el. Az ellenzéki pártnak ugyanakkor gyanús, hogy jól járnak vele a kormányközeli üzletemberek, köztük egy Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport is.

Az elhúzódó bírósági eljárásban először első- és másodfokon nem kötelezték adatkiadásra a kereskedőházat, de ezt követően a Kúria új eljárásra kötelezte a bíróságot arra hivatkozva, hogy csak az esetben tagadhatják meg az adatok kiadását, ha azok üzleti titkokat sértenek. Az új eljárásban az elsőfokú bíróság már az adatok kiadása mellett döntött, melyet azonban a másodfok nem hagyott jóvá. A Kúria második ítélete azonban kimondta: sem üzleti titokra, sem másra hivatkozva nem tagadhatja meg a kért adatok kiadását a többségi állami tulajdonban lévő cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik