Közélet

Nem tarthatja titokban a szerződéseit a kereskedőház

24.hu
24.hu

2016. 08. 09. 12:11

Legmagasabb szinten, a Kúrián is nyert Ferjancsics László, az Együtt váci önkormányzati képviselője a Magyar Nemzeti Kereskedőház ellen, így utóbbinak 15 napon belül ki kell adnia a 2012-2013 között kötött, 400 ezer és ötmillió forint közti szereződések adatait. A per közel három évig tartott, az ellenzéki párt szerint az ítélet iránymutató lehet a többi önkormányzati és állami szervhez benyújtott adatigénylések elbírálásában is.

Ferjancsics a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnökeként indította a pert, miután 2013-as adatkérését nem teljesítette a többségében állami tulajdonú cég. Az eljárás még a Quaestor-botrány előtt indult. A Külügyminisztériumhoz tartozó állami szerv több milliárd forintot tartott a Quaestornál, illetve kiderült, hogy a cégcsoport vezetője, Tarsoly Csaba közeli kapcsolatban állt Szijjártó Péter külügyminiszterrel. A kereskedőház a Quaestor csődjének napján 3,8 milliárd forintot kapott vissza.

Az Együtt közleménye felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. eddig 2,7 milliárd forintos veszteséget termelt a magyar államnak, miközben a várt gazdaságélénkítést és növekvő exportbevételt nem érte el. Az ellenzéki pártnak ugyanakkor gyanús, hogy jól járnak vele a kormányközeli üzletemberek, köztük egy Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport is.

Az elhúzódó bírósági eljárásban először első- és másodfokon nem kötelezték adatkiadásra a kereskedőházat, de ezt követően a Kúria új eljárásra kötelezte a bíróságot arra hivatkozva, hogy csak az esetben tagadhatják meg az adatok kiadását, ha azok üzleti titkokat sértenek. Az új eljárásban az elsőfokú bíróság már az adatok kiadása mellett döntött, melyet azonban a másodfok nem hagyott jóvá. A Kúria második ítélete azonban kimondta: sem üzleti titokra, sem másra hivatkozva nem tagadhatja meg a kért adatok kiadását a többségi állami tulajdonban lévő cég.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.