Pénzügy

Viszik a pesti luxuslakásokat a kínaiak

 Az elmúlt pár évben a kínaiak fedezték fel Budapestet, akik a letelepedési kötvények okán jönnek Magyarországra, nem itt fejtenek ki gazdasági tevékenységet

– mondta a Világgazdaságnak Kacsmarik Ágnes, az Engel & Völkers vezető tanácsadója. Számukra szinte kizárólag a budai oldal luxusingatlanai jöhetnek szóba.

A kínai és az orosz vevőknél is szerepet játszik a vagyon biztonságba helyezése – hangsúlyozta Ambrus Tamás. Emellett nekik Budapest jelenti Európa üzleti kapuját. A nyugat-európai vásárlók szemében pedig az is nagy vonzerő, hogy a magyar luxusingatlanok a régióban még mindig olcsók, Bécsben például nem ritka a 2-3 millió forintnak megfelelő négyzetméterár sem.

Nem csak családi házakat visznek

Budapesten a vásárlók 4,4 százaléka volt külföldi, az 50 millió forintnál nagyobb értékű lakásoknál pedig már 16 százalék.

Utóbbiak szinte kivétel nélkül a fővárosban keltek el (V., VI., VII., illetve I., II., XII. kerület), egy-egy külső kerületi nagy alapterületű ház, illetve egy vidéki lakóparki lakás is becsúszott. A külföldieknek értékesített összes lakóingatlan 43 százaléka a pesti belvárosban talált gazdára.

A külföldiek száma már nem olyan magas, mint a kétezres évek közepén, amikor leginkább írek és spanyolok vásároltak, az uniós csatlakozás utáni árrobbanásra spekulálva. A 2009-től csökkenő árak miatt közülük sokan csalódottan távoztak. A mostani vevők bő harmada ázsiai, főleg kínai – mondta a Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

  • A közel-keleti (arab, illetve izraeli), valamint az orosz vevők aránya nagyjából megegyezik (13 százalék).
  • Az orosz, illetve ukrán vevők jelenléte csökkent a piacon a két ország közötti feszültségek miatt, miközben tavaly még a drága budapesti lakások vásárlóiként tartották őket számon.
  • A fennmaradó táborban a legnagyobb arányban a szomszédos országok szerepelnek (például Szerbia), de szinte mindenhonnan érkeznek a vevők Németországtól Lengyelországig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik