Pénzügy

Munkaerőhiány miatt drágulnak az új lakások

A munkaerőhiány miatt egyes szakmákban a tavalyinál 30 százalékkal drágábban szerződnek az építőipari vállalkozások a lakásépítésnél, a költségnövekedés 6-8 százalékkal tovább emelheti az új lakások árát – mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója a Napi.hu-nak.

Markáns a változás a korábbi hullámhoz képest a kivitelezési piacon. Míg a kétezres évek elején a külföldön, főleg Németországban dolgozó építőipar brigádok, szakemberek gyorsan visszatértek a hazai boom hírére, ma nem tolonganak a hazatérésért. Sokkal likvidebb most a munkaerőpiac, s ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkodjanak a visszatérésen, legalább 40-50 százalékkal nőni kell a kivitelezői áraknak – véli Földi Tibor.

A válságban sokan a szakmát is otthagyták, az itthon maradottak közül pedig kezd kiöregedni a megbízható, hozzáértő szakik generációja. A hetvenes években és a még később születettek külföldön próbálnak szerencsét, a szakképzésből pedig nem jön elég fiatal az utánpótláshoz.

Földi tapasztalatai szerint a munkaerőhiány egyes területeken – vasszerkezet-építés, gépészet, elektromos szerelés – a tavalyinál 30 százalékkal magasabb vállalási árakat hozott. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi vásárlási kedvet kihasználó vállalkozások mind egyszerre indulnak, ezért nem találnak elég szakembert, így nem fogják tudni tartani a beígért befejezési határidőket.

Földi szerint el kell felejteni a 30-40 százalékos fejlesztési profitot, a fejlesztői árrés adózás előtt ma 15-20 százalék között alakul. Az építési költség emelkedéséből mintegy 6-8 százalék jelenhet meg az árban, de ahol nagy a verseny, ezt is nehéz lesz érvényesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik