Pénzügy

Adózni kell a szépészeti műtét után

plasztikai műtét (Array)
plasztikai műtét (Array)
Nem áfamentes a plasztikai műtét, ha nem indokolt egészségügyileg.

Az Adó Online írja, hogy a kozmetikai célból elvégzett műtét után adózni kell. Adóellenőrzéskor az orvosnak kell igazolnia, hogy a műtét célja a gyógyítás volt. Így döntött a Kúria egy per végén, amelyben egy orvos megtámadta a NAV határozatát, amely szerint szolgáltatásai áfa-kötelesek.

A plasztikai sebész nem tudta igazolni, hogy műtétei egészségügyileg indokoltak voltak, pedig csak az ilyen beavatkozás lehet adómentes. Az adószakmai portál felidézi, a konkrét ügyben a NAV elemezte az orvosi iratokat; ambuláns lapokat, műtéti jegyzőkönyveket is.

A Kúria szerint az uniós joggyakorlat alapján is szűken értelmezendő az adómentesség, és az adózót terheli a bizonyítás már az adóellenőrzéskor is. Ennek a konkrét ügyben az orvos nem tett eleget, így a beavatkozások célja, az adómentesség indokoltsága nem volt megállapítható.

Plasztikázott bevételek

Mint korábban megírtuk, a NAV néhány éve próbavásárlással buktatott le egy plasztikai sebészt, aki zsebre dolgozott. Az adóellenőr szépészeti beavatkozásra jelentkezett be. Az orvos a tervezett műtét napján 900 ezer forintot vett át a szépülni vágyó hölgytől, ám erről nem adott számlát.

A revizorok felfedték kilétüket, majd adatgyűjtést végeztek a magánklinikát működtető cégnél azért, hogy az orvos tényleges betegforgalma, bevétele megállapítható legyen. Kiderült, hogy a plasztikai sebész csaknem száz műtétet végzett úgy, hogy a rendelőjében még számlatömb se volt.

Akkor a NAV jelezte, hogy a luxusszolgáltatást nyújtók körében több hasonló jellegű vizsgálatra készül. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik