Pénzügy

Japánoké lehet a magyar Dreher, ami soha nem volt magyar

Közel 4,9 milliárd dollárért megvásárolhatja a világ második legnagyobb sörgyártójának, a SABMillernek kelet-európai érdekeltségeit a japán Asahi Group – írja a Reuters.

A hír időről időre felrepül, már tavasszal is ezt pletykálták. Most a Nikkei Business Today szellőztette meg, hogy a sörgyártásban érdekelt japán Asahi Group Holdings azt tervezi, hogy 4,9 milliárd dollárért felvásárolja a SABMiller kelet-európai operációját.

A világ második legnagyobb sörgyártója Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon is jelen van olyan sörmárkákkal, mint a Pilsner Urquell, a Tyske, a Lech, az Ursus és a Dreher. Ezek a leánycégek egyébként 2,3 milliárd eurós bevételt és 450 millió eurós adózás előtti eredményt termeltek tavaly.

A Dreher olyan termékekkel van jelen a magyar piacon, mint a Dreher Classic, az Arany Ászok, a Kozel, vagy éppen a Kőbányai Sör.

A hírnek van magyar vonatkozása is, ugyanis amennyiben az üzlet megvalósul, japán kézbe kerül a “magyar” Dreher, amely ugyanakkor soha nem volt magyar tulajdonban. A német Franz Anton Dreher 1862-ben jelent meg Magyarországon, miután felvásárolta a magyarországi konkurenciáját. A társaság a fejlesztéseknek köszönhetően piacvezetővé vált hazánkban, majd 1948-ban a kommunisták államosították a gyáraikat. 1993-ban vette meg a SAB, majd SABMiller.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik