Pénzügy

Talán japánok veszik meg a Drehert

Csak találgatják a szakértők, milyen vásárló kezébe kerülhetnek a SABMiller kelet-európai sörgyárai és -márkái, köztük a Dreher, miután a cég váratlanul bejelentette, hogy kész eladni a portékát. Akár japán vevő is befutó lehet – írta a Napi.hu.

Az Anheuser-Busch InBev, a világ legnagyobb sörgyártója bejelentette, hogy el akarja adni a SABMillier kelet-európai érdekeltségeit – jelentette a Reuters. A vállalat abban bízik, hogy ennek köszönhetően az Európai Bizottság mint versenyhatóság nem gördít akadályt a két söripari óriás több mint 100 milliárd dollár értékű egyesülése elé.

Az AB InBev hasonló megfontolásból már elfogadta a japán Asahi Group Holdings ajánlatát a SABMiller európai prémium márkáira, a Grolschra, a Peronira és a Meantime-ra, amelyekért 2,55 milliárd eurót (2,9 milliárd dollár) kap.

A SABMillier kelet-európai bizniszének értékét 4 és 7 milliárd dollár közé teszik a szakértők. A vásárlók között elvileg megjelenhet a Heineken, a Carlsberg és a Molson Coors, ám ezek vételi szándéka jelentős itteni cégeik miatt az Európai Bizottság erős ellenállásába ütközhet.

Ezért aztán a Reuters találgatása szerint esetleg a japán Asahi dönthet úgy, hogy tovább nyomul előre Európában.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik