Pénzügy

Egymásnak ugrott az MNB és az MSZP a Quaestor-botrány miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője a Quaestor-károsultak újbóli megtévesztésére alkalmas valótlanságnak nevezte az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettesének pénteki állításait a brókercég kötvénykibocsátásáról és a jegybank felelősségéről. Binder István az MTI-nek azt mondta, az MSZP-s országgyűlési képviselő biztatási kárt, további veszteséget okozhat a csaló brókercégek károsultjainak.
  • Szakács László az ATV műsorában azt mondta, Quaestor-ügyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hibázott, egyebek mellett azzal, hogy 2014 októberében az MNB-ben állították ki azt az engedélyt, amely alapján a Quaestor ki tudta bocsátani a fiktív kötvényeket. Ezért úgy vélte, ha a bíróság kimondja az MNB mulasztását, a jegybanknak kell kifizetni a károsultakat, a felelősség megállapítására pedig pereket kell indítani.
  • Binder István ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az MNB soha nem engedélyezte fiktív kötvények kibocsátását semelyik csaló brókercégnek sem. A képviselő állításával szemben a Quaestor, illetve a Buda-Cash és a Hungária brókercégével kapcsolatos visszaéléseket megújított vizsgálatai révén éppen az MNB fedezte fel – jegyezte meg.

A felügyeleti feladatok átadása az MNB-nek tehát sikeres volt, a korábban közel két évtizedig háborítatlanul folyó visszaéléseknek az MNB megálljt tudott parancsolni” – mondta a szóvivő.

Binder István megfogalmazása szerint:a Quaestor nem csak úgy magától dőlt össze, éppen a jegybank tárta fel, hogy a brókerház minden eresztéke lopott.Az MNB szerint a brókercégek károsultjainak akár további anyagi veszteségeket is okozhat, ha az MSZP továbbra is felelőtlenül a jegybank elleni perekre biztatja az embereket.

A jegybanki szóvivő felidézte, ilyen politikai “biztatások” alapján indult perben született meg idén nyáron a Fővárosi Ítélőtáblán az a jogerős ítélet is, amely nyomán most többmilliós per- és illetékköltséget kell megfizetnie a Hungária Értékpapír Zrt. 69 volt ügyfelének.E károsultak is “valakik kéretlen tanácsára” indították el az egyik legelső polgári pert a jegybank felelősségének megállapítására – mondta. A bíróság ítélete azonban másodfokon is kimondta, hogy nem az MNB állítólagos mulasztása, hanem a Hungária brókercége okozta a kárt, amelyen felül most újabb milliókat kell megfizetniük – tette hozzá.

A képviselő számtalan nyilvános forrásból tájékozódhatott volna, mielőtt valótlanságokat állít – hangsúlyozta. Kifejtette, az MNB a Quaestor Károsultak Közösségének kérdéseire pontos és egyértelmű válaszokat adott tíz hónappal ezelőtt azokban a témákban, amelyeket az MSZP most ismét félreértett. A kérdések és válaszok mindenki számára elérhetőek a jegybank honlapján – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik