Pénzügy

Quaestor-károsultak: kisemmizhet minket a felszámoló

quaestor (Array)
quaestor (Array)

A Quaestor károsultak egy csoportja azt állítja, hogy a felszámoló állításával szemben jelentős ingatlanvagyona van a Questor-csoport érdekeltségeinek, amiből ki lehetne elégíteni a károsultakat.

A károsultak egy nyílt levelet is írtak a felszámolónak, amelynek a fontosabb megállapításai ezek:

  • A Quaestor Hruria hitelező gyűlésén – 2016. aug. 12- én – részünkre azt a tájékoztatást adták, hogy nincs fellelhető Quaestor vagyon, és ezért a Quaestor Hrurira felszámolási eljárásának további folytatásától sem várható eredmény, semmiféle megtérülés. Az e heti sajtóhírek ismeretében viszont megállapíthatjuk, hogy mégiscsak sikerült Quaestor vagyonra bukkanni, méghozzá több tízmilliárd forint nagyságrendben csak ingatlanban.
  • A Patik, Varga és Társaik Gazdasági Tanácsadó Zrt. megkezdi a Quaestor csoporthoz tartozó végelszámolás alatt álló leánycégek mintegy 30 milliárd forintra értékelt ingatlanvagyonának értékesítését.
  • Ezek közül a Quaestor károsultak szemszögéből fontosságában kiemelkedik a DunaCity Kft. végelszámolása, amely a Quaestor DunaCity projektjéhez tartozó telek tulajdonosa, amely telket egyedül 28 milliárd forintos irányáron hirdettek meg.

A Vg.hu azt írta a telekről, hogy a Fővárosi Közgyűlés januári döntése értelmében ez lenne az egyik versenyhelyszín, itt kapna helyet a többi között az Olimpiai Atlétikai Stadion, valamint az olimpiai falu. A magas irányárat az magyarázhatja, hogy ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében Budapestnek ítéli a 2024-es ötkarikás játékok rendezését, akkor ez a terület felértékelődhet. Ezek Budapest IX. kerületének Külső Ferencváros elnevezésű részén helyezkednek el, körülbelül 850 méteres Duna-parti szakasszal rendelkeznek. Itt található a korábbi vásárcsarnok 18 ezer négyzetméteres, műemléki védettségű épülete is.

  • Jún. 13-án kelt nyílt levelünkben – amire azóta sem válaszolt – bemutattuk, hogy a Quaestor Hrurira a valós kötvényekből befolyó teljes összeget, 2014. dec. 31-én 57 milliárd 123 millió forintot, az IM céginformációs szolgálatától nyilvánosan elérhető céges éves beszámoló adatai alapján az anyacégnek, a QPT Zrt-nek kölcsönözte tovább, amit ráadásul további 2 milliárd 678 millió forint kamat is terhelt.
  • a Quaestor Hrurira teljes dokumentált követelése az anyacéggel, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadóval szemben közel 60 milliárd forint, amiről Ön rögtön 2016. márc. 10-én, a Hrurira felszámolásának kezdő-, és az Ön felszámolóvá történő kinevezésének napján nyilvános forrásból, az IM céginformációs adatbázisából megismerhetett.

Mindezekre tekintettel a károsultak egyetlen kérdést tesznek fel a felszámolónak:

Megteszi-e a hitelezők védelmében a szükséges jogi lépéseket, hogy a Quaestor károsultak is részesüljenek a fellelt, immár felbecsült és árverésre bocsátott Quaestor ingatlanvagyon ellenértékéből?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik