Pénzügy

Rendőrt kellett hívni a Synergonra, amely ellopta egy kis magyar cég szoftverét

Újabb hírek a cég háza tájáról, károsultjaik szerint nagyszabású vagyonkimentés folyik a vállalatnál.

Információink szerint, a Synergon Nyrt. vezetői augusztus elején nem engedték be az épületükbe a bírósági végrehajtót, aki ezért rendőrt hívott, és ezt jegyzőkönyvben rögzítette is. A végrehajtó egy szerzői jogi kártérítési per folyományaként szeretett volna 104 millió forintot biztostani a végelszámolás alatt álló informatikai cégtől. A bíróság által elrendelt biztosítási intézkedés célja az, hogy a társaság ne tudja elvonni a vagyonát, és így kibújni a kártérítés megfizetése alól.

Szoftvereket loptak

Az ügy előzménye, hogy az Anasco Kft. – tizenhárom éves pereskedés után – jogerősen pert nyert a Synergon Nyrt-vel szemben, amely engedély nélkül átdolgozta és felhasználta az Anasco vizsgáztató szoftverét, és ezzel szerzői jogot sértett. Miután a Synergon ellopta a szoftverüket, az Anasco Kft. tönkrement. A bíróság 13 év után végül 104 millió forintban maximálta a kártérítés összegét, erre az összegre rendelték el júliusban biztosítási intézkedést. Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat>>

A biztosítási intézkedést a Fővárosi Törvényszék azután rendelte el, hogy kiderült: a Synergon tíz éven keresztül megtévesztette a bíróságot. A Synergon ugyanis 2005-től azt állította a bíróság előtt, hogy nem származott bevétele az általa ellopott szoftverból, ám elhallgatta azt a tényt, hogy a per tárgyát képező terméket 2009-ben átadta – azóta csődbe ment – leányvállalatának további értékesítés céljából.

Kis magyar üzleti morál

“Pereljetek be, ha tudtok!” – mondta 2002-ben a Synergon egyik vezetője, miután visszaadta Farkas Viktornak a cége (Anasco Kft.) által kifejlesztett szoftver forráskódját azzal, hogy az használhatatlan. A beszélgetés után nem sokkal a Synergon kis módosításokkal sajátjaként adta el Farkasék szoftverét hazai nagyvállalatoknak. Többek között a Molnak és a Mavirnak, 90 millió forintért.

Megtévesztették a saját részvényeseiket is

Hab a tortán, hogy a végelszámolás alatt álló Synergon, a saját részvényesei elől is elhallgatta a 104 milliós biztosítási intézkedés tényét, az legalábbis sehol sem szerepel a közgyűlési jegyzőkönyvekben. A cég vezetése mindössze 10 millió forintot különített el kártérítésre, úgy, hogy még két másik vállalkozással is szerzői jogi perben állnak (csak az Anascónak tartoznak 104 millióval.) Szakértők szerint ez a részvényesek szándékos félrevezetése, továbbá jól jelzi, hogy a cég vezetése pervesztesség esetén sem szándékozik pénzügyileg helyt állni a kötelezettségeikért.

A Synergonnak nem ez az egyetlen lopási ügye. Egyik leányvállalatuk, a Synergon Integrator műszaki terveket nyúlt le egyik beszállítójuktól, majd nem fizették ki őket. Ebben az ügyben elsőfokú elmarasztaló ítélet született, a megítélt kártérítés összege 94 millió forint. Ezen kívül még egy céggel állnak perben, szintén szerzői jogi ügyben. A károsult cégek vezetői szerint jelenleg is nagyszabású vagyonkimentés folyik a Synergonnál, mert így akarnak kibújni a fizetési kötelezettségeik, illetve a százmilliós kártérítések alól.

A történet minden bizonnyal nem ér itt véget, hiszen a károsult cégek beperlik a menedzsmentet is, ám ezzel a perrel meg kell várni a kártérítés összegének megállapításáról szóló tárgyalást, amit a bíróság november végére tűzött ki.

Természetesen megkerestük a kérdéseinkkel a Synergon Nyrt. általunk ismert vezetőit, Dobos Attila vezérigazgatót és Sipos Levente gazdasági vezérigazgató-helyettest, akik cikkünk lezárásáig nem reagáltak.

Hatmilliárdos projekt után mentek csődbe

A 24.hu elsőként számolt be arról, hogy a Synergon cégcsoportja több százmillió forinttal tartozik beszállítóinak. A hivatalos indoklás szerint a társaság kritikus pénzügyi helyzetbe került, amit egyik leányvállalatának csődje okozott. A Synergon Integrator 2014-ben fejezett be egy uniós támogatásból megvalósuló, hatmilliárd forintos projektet a BKK/BKV-nak, majd idén szeptemberben – némileg meglepően – csődeljárást kért maga ellen.

Idén januárban a Synergon – leányvállalatának pénzügyi problémára hivatkozva – kivonult a tőzsdéről, és végelszámolást kezdeményezett maga ellen. A társaság végelszámolójának Dr. Fintha-Nagy Ádámot – aki egyben a felügyelőbizottság tagja is – választották meg, akinek díjazását havi 1 millió plusz áfában állapították meg.

Az Orbán-kormány kedvenc nagyvállalata voltak

A Synergon 1999-ben lépett a budapesti tőzsdére. Fő tevékenységi körük kezdetektől fogva a rendszerintegráció volt: a megbízók informatikai és kommunikációs rendszereinek megtervezése és kiépítése, illetve a működtetés felügyelete. Bár Gyúrós Tibor (aki három másik Synergon-vezetővel együtt repülőszerencsétlenség áldozata lett 2001-ben) energikus vezetésével a társaság egyedüli magyar szereplőként nevet szerzett a külföldi IT-multik mellett (olyannyira, hogy a NATO egyik első minősített beszállítója is lettek), az első Orbán-kormány idején bevételük többsége már állami megrendelésekből származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik