Pénzügy
lakásfelújítás (lakásfelújítás, takarékosság, felújítás, Fundamenta)

Milliókat jelenthet a lakásfelújítás – pluszban, az eladónak

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 08:29

  • A felújított lakások drágábban eladhatóak: a paneleknél 8, a téglalakásoknál pedig 26 százalékos az árelőny.
  • Egy budapesti felújított téglalakás négyzetméterára 479 ezer forint, ami 29 százalékos többletet jelent a felújítandóhoz képest.
  • Egy 50 négyzetméteres lakás esetében 1-5 millió forint is lehet a különbség.
  • Miskolcon a felújított paneleké a főszerep, 50 százalékkal drágábbak, mint a rosszabb állapotúak.
  • Bár a felújítandó lakások 2-8 nappal hamarabb eladhatóak, a felújítás miatti ártöbblet miatt érdemes megfontolni a beruházást.
Korábban a témában:

A használt lakások piacán az ingatlanok állapota továbbra is jelentősen befolyásolhatja a végösszeget – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. A nagyvárosokban értékesített lakások országos átlagai alapján a felújított téglalakások négyzetméterára az idei évben 441 ezer forint volt, ez 26 százalékkal haladja meg a felújítandó társaik átlagát. A felújított paneleket pedig 8 százalékkal drágábban, 279 ezer forintért lehet eladni, mint a felújítandókat.

Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban lehetnek ennél nagyobb különbségek is – ismertette az eredményeket a portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

  • A fővárosban például a felújított téglalakások 29 százalékkal is drágábbak, így az átlagos négyzetméteráruk 479 ezer forint. A budapesti felújított paneleknek az átlagára 317 ezer forint négyzetméterenként, ami 13 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotban lévőké.
  • Győrben a budapestihez hasonlóak az különbségek, egy felújított téglalakás négyzetmétára átlagosan 308 ezer forint, a paneleké pedig 261 ezer forint.
  • Debrecenben a felújított panelek árelőnye 6 százalékos, a téglalakásoknál azonban jóval magasabb, 42 százalékos az árkülönbség.
  • Érdekes eredmény született Miskolcon: a felújított panelek átlagos négyzetméterára 141 ezer forint, ami 50 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagárát.
  • Székesfehérváron a felújított panelek 241 ezerért, a téglalakások 304 ezres átlagáron keltek el idén, ami előbbieknél 15, utóbbiaknál pedig 40 százalékos többletet jelent a felújítandókhoz képest.

A felújított lakások négyzetméterenként akár 50-100 ezer forintos többletet eredményezhetnek, ezért érdemes mindenképpen mérlegelni a beruházást. A nagyvárosok országos átlagai alapján egy 50 négyzetméteres panelnél 1 millió forint, a téglalakásoknál pedig akár 3-5 millió forint is lehet a felújított lakások árelőnye – ismertette Balogh László.

A szakember szerint azért is érdemes megfontolni a felújítást, mert jóval többen keresik a felújított lakásokat, ez pedig különösen vidéken igaz. Ugyanakkor a felújítandó lakások hamarabb, átlagosan 2-8 nappal elkelhetnek, mint a felújított társaik – tette hozzá.

A felújított lakások iránti nagyobb keresletet a KSH lakásfelmérése is alátámasztja. A magyar háztartások 13 százaléka – mintegy 500 ezer háztartás elégedetlen a jelenlegi lakáskörülményeivel és a környékkel. Ha pedig belevág egy lakásvásárlásba, akkor inkább jó állapotú, felújított lakásba szeretne menni, mint egy olyan ingatlanba, amelyet még korszerűsíteni kell.

Az ingatlanos portál elemzése szerint a lakáseladóknak érdemes tehát számításba venniük az esetleges felújítást és annak költségeit. Bár a felújítandó lakásokra kevesebbet kell költeni eladás előtt, és valamivel hamarabb gazdára találhatnak, a felújítottak a felújítás mértékétől függően jelentős ártöbbletet eredményezhetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.