Pénzügy

Mutatós nyereséget termelt ki a Raiffeisen

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 15:03

Korábban a témában:

A Raiffeisen Bank az idei első fél évben 6,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, ami jelentős javulás a tavalyi első hat havi 1,8 milliárd forinthoz képest – mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte: eredmény az is, hogy a tavalyi első fél évhez képest a működési költségek 19 százalékkal javultak, 26,3 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra csökkentek.

Heinz Wiedner elmondta: a fiókhálózat tavalyi karcsúsítása ellenére a vártnál kevesebb ügyfél hagyta el a bankot.Mire számítanak a magyar gazdaságban?

Kiemelte: arra számítanak, hogy 2016-ban a magyarországi GDP 2,2 százalékkal bővül, majd 2017-ben a GDP 2,9 százalékkal nő, és a növekvő lakossági fogyasztás lesz a GDP növekedésének motorja. A forint várhatóan stabil marad, a 310-315 forint/euró közötti sávban mozog az árfolyam – tette hozzá a vezérigazgató.

Minek köszönhető a mutatós nyereség?

Heinz Wiedner elmondta: a magyarországi alacsony kamatok és a bank bázisidőszakhoz képest kisebb hitelállománya ellenére a Raiffeisen Bank működési bevétele 5 százalékkal nőtt az első fél évben, elérte a 34,5 milliárd forintot.

A vezérigazgató kiemelte: az első fél évben egyedi tényezők is hozzájárultak a javuláshoz, így a pénzintézet 1,92 milliárd forint rendkívüli bevételt könyvelt el a Visa-részesedés értékesítésével.

Digitalizálással javítanák a hatékonyságot

Kiemelte: a tavalyi fiókbezárások után további leépítéseket már nem terveznek a hálózatban, de a banki hatékonyságot tovább akarják javítani, például jelentős lépéseket terveznek a digitalizációban.

Hangsúlyozta: céltartalékot alig kellett félretennie a banknak az első hat hónapban, a tavalyi első fél évi 9 milliárd után mindössze 0,6 milliárd forintot számolt el az idei első hat hónapban a hitelintézet.

Hitelezési mérleg

A bank hitelállománya 18 százalékkal csökkent a tavalyi első fél évhez képest, 2015 első hat hónapjában az ügyfélhitelek 1350 milliárd forintot tettek ki, idén az első fél évben pedig 1112 milliárd forintot. Ebben jelentős tétel volt a nem teljesítő hitelek értékesítése és az Államadósság Kezelő Központ felé fennálló követelés törlesztése – tette hozzá a vezérigazgató.

Kiemelte: a teljesítő hitelállomány már emelkedik a vállalati ügyfélkörben. A kis- és középvállalatoknak adott kölcsönök és az általuk elhelyezett betétek is 21 százalékkal nőttek az első hat hónapban.

Az ügyfelek betétei, forrásai az idei első fél évben 1413 milliárd forintra nőttek a tavaly első fél évi 1307 milliárd forintról – ismertette Heinz Wiedner.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.