Pénzügy

Ha nem akarjuk tálcán kínálni az értékeinket, óvatosan posztoljunk

  Egy rosszul kezelt Facebook profillal a felhasználók tálcán kínálják fel értékeiket vadidegeneknek. A népszerű közösségi oldalak beállítási lehetőségei mérséklik ugyan az online lét kiszolgáltatottságát, de egy sor apróságra a felhasználóknak maguknak kell ügyelniük. A Groupama Biztosító a Be Social szakértőjének segítségével összegyűjtötte, hogyan érdemes a friss élményeket biztonságosan megosztani a közösségi oldalakon.

A legfontosabb, hogy ügyeljünk kapcsolati hálónkra! Csak olyan embereket jelöljünk be vagy igazoljunk vissza ismerősnek, akiket valóban ismerünk. Az alapértelmezett védelmi beállítások csak idegenekre vonatkoznak, ismerőseink már hozzáférhetnek az általunk közzétett adatainkhoz!

Idegen eszközről ne jelentkezzünk be

Idegen eszközről ne jelentkezzünk be közösségi oldalakon személyes fiókjainkba! Nem tudhatjuk, hogy az idegen gépek, de akár okostelefonok vagy tabletek milyen beállításokkal rendelkeznek, milyen programokat telepítettek rájuk, így pl. hazai vagy külföldi internetkávézókban ne jelentkezzünk be semelyik közösségi oldal fiókunkba!

Nyaraláskor a hotel jelszóval védett wifijére csatlakozva egy fokkal nagyobb biztonságban vagyunk, de azt is érdemes körültekintően használni.

Itthonról posztoljunk csak

Csak hazaérkezésünk után osszuk meg élményeinket! Nyaralás, kikapcsolódás közben mellőzük a fényképek megosztását, a bejelentkezéseket, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy otthonunktól távol tartózkodunk. Élményeink közzétételét időzítsük hazaérkezésünk utánra, de akkor is gondoljuk át, mit osztunk meg tágabb ismerősi körünkkel.

Ne kínáljuk tálcán az értékeinket

Természetesen nemcsak akkor érdemes a közösségi oldalakon profiljainkra ügyelni, amikor nyaralunk, hanem minden más esetben is. Azzal, hogy a megosztott képeken megmutatjuk, milyen értékek merre találhatók az otthonunkban, esetleg az ablakok zára, az ajtók zárrendszerre is látszik rajtuk, gyakorlatilag komplett térképet teszünk közzé lakásunkról a közösségi oldalakon. Amikor pedig idegen helyről bejelentkezünk, azt jelezzük, hogy otthonunktól távol vagyunk, tehát most üresen áll a lakásunk, házunk.

A legújabb funkciók mellett még körültekintőbbnek kell lennünk. A 360 fokban készíthető képek, a videófeltöltések pontosabb képet mutathatnak otthonunkról, mint bármi korábban. Az élő bejelentkezéseket is érdemes kerülnünk az otthonunktól távol – hívta fel a figyelmet a social szakértő cég ügyvezető igazgatója, Forgács Mariann.  Ha megóvjuk a kapcsolati hálónkat, okosan és saját eszközről osztunk meg tartalmakat, jó eséllyel nem származik kárunk. Kis odafigyeléssel még mindig szabadon tudunk mozogni a közösségi oldalak keretein belül – tette hozzá.

Káresetnél nem számít, hogy mit osztottunk meg

Ha óvatlanságunk ellenére mégis megtörténik a baj, fontos tudni, hogy a biztosítótársaság szempontjából egy betöréses lopás kártérítésénél nincs relevanciája annak, hogy a betörő honnan értesült értékeinkről és arról, hogy az ingatlan üres. A biztosító tapasztalata szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki, a közösségi háló csak ezek egyike. Elég akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani, kifigyelni a lakók szokásait, vagy vakpróbát végrehajtani, azaz egyszerűen becsengetni a kiszemelt lakásokba, tesztelve, hogy éppen otthon vannak-e a tulajdonosok.

Tapasztalataink szerint az esetek 99 százalékában nem lehet bizonyítani, honnan tudták a tettesek, hogy nincs otthon senki, így a felelőtlen közösségi oldal használatot nem vesszük figyelembe a kárrendezésénél – nyugtatott meg a biztosító nem-életbiztosítási igazgatója, Kádár Péter. Ennek ellenére azt tanácsolja mindenkinek, hogy legyen körültekintő, bármilyen tartalmat is oszt meg a közösségi oldalakon! Ha igaz, hogy alkalom szüli a tolvajt, akkor ne adjunk nekik alkalmat azzal, hogy tálcán kínáljuk értékeinket.

Ne csak a telefonunk legyen okos

A közösségi oldalak használata kényelmes módja a kapcsolattartásnak, hiszen minden élményünket naprakészen oszthatjuk meg barátainkkal, rokonainkkal, ismerőseinkkel. A megfelelő beállításokkal és a fenti tippek betartásával nincs okunk az aggodalomra. A hangsúly a gondos, körültekintő felhasználáson van, hiszen a biztosítótársaság az esetlegesen ellopott tárgyaink anyagi értékét téríti meg, de visszaadni azt az eszmei értéket, amit egy-egy féltve őrzött tárgy vagy emlék jelent, semmi nem adja vissza.

Ezért ügyeljünk mindig arra, hogy ne csak a telefonunk legyen okos, hanem mi is okosan használjuk azt és az azon keresztül elérhető alkalmazásokat – tanácsolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik