Pénzügy

A magyar fiatalok úgy nyaralnak, hogy otthon maradnak

ponthatárok (ponthatár, felvételi, )
ponthatárok (ponthatár, felvételi, )

Tízből négy fiatal mondta, hogy idén nem volt és nem is tervez nyaralni, míg 38 százalék belföldi kikapcsolódást tervez – derült ki a K&H fiatalok jóléti indexének második negyedéves felméréséből.

Eszerint a 19-29 éves korosztályból csak minden ötödik fiatal tervez külföldi pihenést az idén. A kutatás szerint a fiatalok 43 százaléka pedig egyáltalán nem nyaral, és közel ugyanennyien vannak, akik belföldön pihennének (38 százalék), vagy már túl is vannak idén az itthoni nyaraláson (3 százalék).

A nyaralással leginkább a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élők számolnak.

A megkérdezett fiatalok körében a vízparti nyaralások a legnépszerűbbek, a dobogó másik két fokán a kirándulás és túrázás, valamint a bulizás áll. Utóbbit elsősorban a 26 év alattiak és a diákok említették. A zenei fesztiválok a negyedik helyre csúsztak vissza, a fesztiválokat 21 százalék választotta vakációs célpontnak.

Az idén nyaralást tervezők átlagosan 151 ezer forintos költőpénzzel számolnak. A szállást sok esetben ingyen vagy nagyon olcsón oldják meg a fiatalok: 28 százalék nem költ erre semmit. 25 százalékuk ismerősnél vagy rokonnál száll meg, míg a megkérdezettek többsége, 40 százalék a szállodákat, és panziókat, 33 százalék pedig az apartmanokat részesíti előnyben.

A fiatalok többsége a foglalásokat saját maga intézi személyesen vagy online. Szállást 39 százalék, jegyvásárlást 25 százalék, belépőket 20 százalék, míg fakultatív programot 21 százalék foglal interneten. Személyesen a legtöbben – minden második megkérdezett – a fakultatív programokat intézik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik