Pénzügy

NAV: adómentes a fesztiválokon osztogatott kitűző

A rendezvényeken a résztvevőknek adott szóróajándék, legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig adómentes – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Az adóhatóság kifejti: a nyár a fesztiválok, falunapok kiemelt időszaka, ezeken a rendezvényeken általában nincs belépődíj, a nagyközönség ingyen vehet részt rajtuk. Sok esetben ingyenesen ételt és italt is biztosítanak a szervezők a nézőknek, közreműködőknek.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozza a helyi és nemzetiségi önkormányzat, egyesület, alapítvány és egyház által szervezett kulturális, hagyományőrző, sport, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen nyújtott szolgáltatások adókötelezettségét is.

A lakosság, közösség széles körét érintő, nem zártkörű, egységes részvételi feltételekkel szervezett rendezvényen a helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital adómentes juttatás, így azzal kapcsolatban sem a magánszemélynek, sem a rendezvény szervezőjének nincs adófizetési kötelezettsége.

Szintén adómentes – legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig – a résztvevőknek adott szóróajándék, például póló, kitűző. Az ingyenesen fellépők, közreműködők részére biztosított étkezés is adómentes juttatás – írja közleményében a NAV.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik