Pénzügy
AppleMark

Görög taktika: így csalogatnák vissza a bankok a kimenekített pénzeket

24.hu
24.hu

2016. 08. 12. 08:46

Korábban a témában:

A görögök 2014 novembere után több mint 40 milliárd eurónyi betétet mondtak fel, és vittek haza készpénzben vagy kisebb részt menekítettek külföldre, attól tartva, hogy a csőd szélén álló ország kihullik az euróövezetből. A betétállomány drámai csökkenésének a 2015 júniusában bevezetett devizakorlátozás vetett véget.

A kormány júliusban enyhítette a korlátozásokat, így a friss készpénzbetétek esetében az összeg teljes egészében, a külföldről visszautalt pénzek esetében pedig az összeg 30 százaléka felvehető készpénzben.

Magasabb kamattal csábítanak a bankok

A bankok most magasabb kamatot kínálnak a frissen befizetett pénzek után, hogy visszacsalogassák a háztartásokból a matrac alatt tartott pénzt, és javítsák likviditási helyzetüket. Hat hónapos lekötés esetén több bank 1,3 százalék kamatot fizet, míg a meglévő betétek csak 0,8 százalékot hoznak.

Van mit visszacsalogatni, a görög központi bank adatai szerint június végén 47 milliárd euró készpénz volt forgalomban, 17 milliárd euróval több, mint 2014 végén.Vannak azonban akadályok. A bankok nem fogadhatnak el magyarázat nélkül korlátlan összegben készpénzt, de az segíthet, ha az ügyfél banki bizonylattal igazolni tudja, hogy a pénzt a válság idején vette fel.

A háztartások és a vállalatok betétállománya júniusban már a második egymást követő hónapban emelkedett és elérte a 122,74 milliárd eurót, de ez még mindig a legalacsonyabb szint 2003 novembere óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.