Üzleti tippek

Jóváhagyták a görög mentőcsomag újabb részletét

10,3 milliárd eurót utalhatnak a következő hónapokban.

Az euróövezet pénzügyminiszterei szerdára virradóra jóváhagyták a Görögország számára elkülönített nemzetközi mentőcsomag újabb, 10,3 milliárd eurós részletének kifizetését.

A megállapodás létrejöttéről az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem a szerda hajnalban véget ért 11 órás tanácskozás után számolt be. Közölte: 7,5 milliárd eurót már június második felében felszabadítanak, az összeg fennmaradó részét pedig annak függvényében utalják át, hogy Görögország hogyan teljesíti vállalt kötelezettségeit.

Az eurócsoport megállapodott egy fokozatosan bevezetendő adósságenyhítő csomagban is. Az adósságkönnyítésre azonban csak a mostani, 2018 júliusáig tartó hitelprogram befejezése után kerülhet sor.

Az IMF európai igazgatója, Poul thomsen azt mondta: a hitelezők engedményeket tettek, de az IMF csak akkor vesz részt a görög mentőprogramban, ha az intézkedések valóban fenntarthatóvá teszik az adósság törlesztését. A brüsszeli tanácskozás előtt kiadott jelentésében az IMF azt közölte: a GDP 180 százalékára rúgó görög államadósság törlesztése fenntarthatatlan, ezért csökkenteni kell, mert átstrukturálás nélkül 2060-ra már a GDP 250 százalékára növekedhet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik