Pénzügy

Kétmillió darab új ötvenes jött ki a forint szülinapjára

24.hu
24.hu

2016. 08. 01. 14:23

A forint bevezetésének 70. évfordulójáról a Magyar Nemzeti Bank időszaki kiállítással, 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérme, valamint az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátásával emlékezik meg. A kiállítás a Corvinus Egyetem C épületében 2016. augusztus 1. és 2016. szeptember 30. között tekinthető meg. Az évfordulóra készülő érméket Kósa István tervezte.
Korábban a témában:

A 70 éves a forint kiállítás felöleli a forint pénzrendszer teljes történetét, kitekintve a forint előképének számító középkori magyar aranypénzekre, illetve a XVI. századi ezüst tallérokra is – derül ki az MNB közleményéből. Fókuszában a forint 1946. augusztus 1-jei bevezetése óta eltelt 70 év gazdaságtörténeti, numizmatikai bemutatása áll. A kiállítás emellett a bankjegyeken és érméken keresztül megismerteti a bankjegy-hamisítás elleni küzdelmet, a technikai fejlődést.

Emlékérmék a 70. évfordulóra

Az MNB augusztus 1-jén, a forint bevezetésének 70. évfordulója alkalmából 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki, valamint forgalomba helyezi az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök. Előlapjuk a megújított 20 000 Ft-os bankjegy grafikai elemeit idézi fel, rajtuk mikro-írással az évfordulós megemlékezés legfontosabb üzeneteit (ÉRTÉKEK – FEJLŐDÉS – TRADÍCIÓ – IDŐTÁLLÓSÁG – STABILITÁS) ábrázolják. Az előlapon találhatóak a kötelező érmeképi elemek: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 10 000 illetve a 2000 értékjelzés és a „FORINT” felirat, a „BP.” verdejel, valamint a „2016” verési évszám. A grafikai háttérben mikro-írással a jelenleg hivatalban lévő elnök, dr. Matolcsy György aláírása, ezzel párban a hátoldalon a forint bevezetésekor regnáló elnök, dr. Oltványi Imre szignója is helyet kapott.

A hátoldalon az 1946. augusztus 1-jén kibocsátott forint és fillér érmecímletek, valamint az akkori 10 Ft-os bankjegyen látható ún. Kossuth-címer képe jelenik meg fő motívumként. Köriratként a „HETVENÉVES A FORINT” felirat olvasható, alul pedig az 1946-os évszám szerepel a forint bevezetésének évére utalva. Az utalást még inkább erősíti, hogy a dátum első számjegyét az egykori egy forintos érme ihlette. A hátoldalon látható a tervező Kósa István kis méretű mesterjegye.

Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készül, súlya 31,46 gramm; a színesfém réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből, súlya 30,8 gramm, átmérőjük azonos 38,61 mm, szélük recézett. Az ezüst emlékérméből 5000 darab készíthető tükörfényes (proof), a színesfém változatból szintén 5000 darab selyemfényes (BU) kivitelben. A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amelyek 2016. augusztus 1-től vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Új 50 forintos

Az évforduló jelentőségére való tekintettel az MNB az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja 2 millió példányban. Az új 50 forintos érme technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 Ft-os érmékkel, névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a megújított 10 000 forintos bankjegyről vett motívum, közepén Magyarország címerével látható, alsó köriratban pedig a „HETVENÉVES A FORINT” felirat szerepel.

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. A forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt. Budapest, V. ker. Hold utca 17. sz. alatti érmeboltjában továbbá az MNB Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1. sz. alatti lakossági pénztárában, váltás útján tudnak hozzájutni.

Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata díszcsomagolásban is megvásárolható: az elsőnapi (normál verdefényes) veretét sorszámozott díszcsomagolásban, továbbá a 2016. évi forgalmi érmesorban a teljes forgalmi érme címletsorral együtt, (különleges) proof kivitelben kapható a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül – közölte az MNB.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.