Gazdaság

Együtt ünnepel a forint és Andy Vajna

Egyikük sokat erősödött tavaly óta.

Andrew G. Vajna (Vajna András György) éppen ma 72 éves. Budapesten született 1944. augusztus 1–én. ’56-ban családjával együtt elhagyta az országot. Hollywoodi producerként lett világhírű és immár évek óta kormánybiztos. A magyar filmipart újítja meg, miközben szépen gyarapítja média- és kaszinóbirodalmát. Befolyása megkérdőjelezhetetlen.

Andy Vajna évek óta szerepel a legbefolyásosabb üzleti döntéshozók között, sőt egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak neki, hiszen a tavalyi 7. helye után idén (Matolcsy és Habony közé ékelődve) már az ötödik volt a listán. Andy Vajna két éve, a 70. születésnapját a budai várban ünnepelte 210 vendéggel. Felesége, Vajna Tímea tavaly is különleges meglepetéssel készült, akkor egy régi vágyát teljesítette, egy beszélő Jákó papagájt kapott tőle a férje.

Lesz még 80 is

1946. augusztus elsején jelent meg a ma használatos forint a pénzforgalomban. A hiperinflációs pengőt váltotta, amely 70 éve teljesen elveszítette pénzfunkcióját, az emberek aranyban, idegen valutákban, mindennapi közszükségleti cikkekben fizettek. 1 mázsa fűtőszénért 1 liter étolajat adtak. A pénzügyi stabilizáció megteremtéséhez teljes pénzcsere, új pénz kellett. Az új valuta neve nem pengő, nem is korona, hanem az 1892 előtt használatos forint, váltópénze pedig a fillér lett.

Szakértők nem számítanak arra, hogy a következő tíz évben bevezetnék az eurót Magyarországon a forint helyett. Bár lehetőség lenne rá és komoly előnyökkel is járna, nem látszik a kormányzati szándék – írja a Napi.hu. A portál szerint igazi problémát jelent középtávon, hogy valóban tartós lehet-e az infláció csökkentése az eurózónából importált defláció nélkül.

Az euróbevezetés ötletét a közelmúltban Varga Mihály miniszter ugyan bedobta, de gyorsan ki is hátrált, Tusnádfürdőn már úgy vélte, lehet eurónk, de nem mostanában, mivel az euróövezet elmúlt években előkerült problémái nem teszik túl vonzóvá a csatlakozást. Másrészt ha a magyar gazdaság fejlettsége nem közelít az euróövezet országainak az átlagához, az ország a csatlakozás vesztese lehet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik