Pénzügy
elado-lakas(430x286)(1).jpg (eladó lakás, )

Lakást ad el? Méregdrága meglepetés jöhet a NAV-tól

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 26. 12:44

Utólag kiderülhet, a lakásértékesítést nem 5, hanem 27 százalékos áfa terheli.

 

Az alapterület túllépése miatt az adóhatóság megállapíthatja, hogy a lakás értékesítését 5 helyett 27 százalékos áfa terheli. Ilyenkor nemcsak a különbözetet kell kifizetni, hanem a bírságot is – írja a Világgazdaság. 

Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje szerint egy évközi törvénymódosítás okozhat meglepetést. Az alapján az „összes hasznos alapterület” fogalmába a pince és a beépített tetőtér területe is bekerült, ha azok belmagassága eléri az 1,90 métert.

Ehhez képest is meglepő a Nemzetgazdasági Minisztérium minapi állásfoglalása, amely szerint az „épületszerkezettel közrefogott tér” fogalmába és ezáltal az összes hasznos alapterület körébe az erkély és a terasz is beletartozik. Ez jelentősen leszűkítette az 5 százalékos áfamérték igénylését.

Bár az állásfoglalás jogilag nem kötelező, a NAV vélhetően ez alapján ítéli meg a kedvezményes áfa mértékét, ezért az ügyvédi iroda szerint az útmutatást érdemes komolyan venni, ellenkező esetben, később kiderülhet, hogy az ingatlant mégsem 5, hanem 27 százalékos áfa terhelte.

Ha az adóhatóság utóbb állapítja meg, hogy 5 helyett 27 százalékos áfát kellett volna fizetni, akkor az áfakülönbözetet, bírsággal növelten, az eladótól fogja követelni. Vannak olyan szerződések is a piacon, amelyek a mindenkor irányadó áfát a vevőre hárítják. Ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy az eladó vevőjétől követeli a különbözetet.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A trópusokon békült ki Hosszú Katinka és Shane Tusup

Kommentek

Fotó: Bielik István/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.