Pénzügy

A külföldi magyarok nem jönnek vissza, amíg nem keresnek többet itthon

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az év első öt hónapjának adatait a magyar keresetekről, amely szerint 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség ennek alapján igazoltnak látja álláspontját, és törekvéseit a magyarországi bérhelyzet kapcsán.

Közleményük szerint:

  • igazoltnak látják az idei évre vonatkozó szükséges béremelkedési prognózisukat
  • igazoltnak látják az idei évre vonatkozó szükséges béremelési javaslatukat, és mindenekelőtt
  • igazoltnak látják a magyar dolgozók anyagi megbecsülésének szükségességét.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan bérrendszert, és az ezt támogató adó- és foglalkoztatáspolitikát tart szükségesnek, amely a kormány, a munkaadók és munkáltatók szempontjainak is megfelel.

Szorosan összefügg fiatal honfitársaink kivándorlásának nagysága a hazai bérviszonyainkkal. Őket elsősorban megélhetési szempontok vezetik. Amíg nem rendezzük ezt a kérdést, nem számolhatunk tömeges visszatérésükre, illetve a folyamat visszafordulására. A megoldás nem várhat tovább.

A háromoldalú megbeszéléseknek a gazdasági életben nem csökken, hanem növekszik a szerepe. Ezért arra hívjuk fel a VKF tagjainak figyelmét, hogy már szeptember elején kezdődjenek meg a 2017-es évre vonatkozó bértárgyalások, hogy a magyar emberek számára a legkedvezőbb döntések születhessenek meg, írták.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik