Pénzügy

Matolcsyék 102 millióra büntették a Spéder-féle Takarékbank-csoportot

24.hu
24.hu

2016. 07. 14. 10:21

Korábban a témában:

Az MNB vizsgálata nyomán összesen 102,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Takarékbank-csoportra, s kötelezte a csoporttagokat a feltárt jogsértések megszüntetésére. A Takarékbank esetében a belső folyamatokra, kockázatkezelésre, s az egyedi értékvesztés számítására vonatkozó hiányosságok estek súlyos megítélés alá.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos átfogó vizsgálatot folytatott le a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-nél (Takarékbank) és az összevont felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, a Takarék Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Takarék Faktorház Zrt.), illetve a BANKÜZLET Vagyonkezelő és Hasznosító Zrt.-nél (BANKÜZLET Zrt.).

A vizsgálat a Takarékbank pénzügyi szolgáltatására vonatkozóan számos – részben jelentős súlyú – jogszabálysértést állapított meg, többek között a vállalatirányítás, a hitelkockázat, az informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás kapcsán, illetve a (konszolidált és egyedi) tőke számításának körében.

A hitelkockázat területén feltárt jogszabálysértések a Takarékbank ügyfél- és partnerminősítési szabályzatát, a hitelkihelyezésekről szóló döntéselőkészítési szabályzatát, a központi hitelinformációs rendszerbe történő adattovábbítási gyakorlatát, a hitel kihelyezések folyamatos monitoringjára vonatkozó eljárásrendjét, a fedezetértékelési szabályzatát az ügyletminősítési eljárását, a belső hitelekre és a befektetésekre vonatkozó eljárásrendjét, továbbá az eszközminősítés számviteli követelményeit érintették.

A jegybanki vizsgálat a Takarékbank befektetési szolgáltatását tekintve szintén számos – részben jelentős – jogszabálysértést azonosított. A bank egyebek közt (kisebb számú ügyfele esetében) az általa vezetett ügyfélszámlákon a jogszabály által meg nem engedett tranzakciókat végzett, a telefonos megbízás-felvételkor ügyfeleit nem az üzletszabályzatának megfelelően azonosította, s a megbízás tartalma sem felelt meg az abban foglaltaknak.

Mindezek miatt az MNB összességében 99,2 millió forint bírságot szabott ki a Takarékbankra. A jegybank egyes, a bank folyamatait, a kockázatkezelési és az egyedi értékvesztés hiányosságait érintő megállapításai azért számítottak súlyosnak, mert azok meghatározzák az egész szövetkezeti hitelintézeti szektor kockázatkezelésének, értékvesztés-számításának minőségét is.

Az MNB számviteli hiányosságok, illetve a pénzmosási szabályzatra vonatkozó problémák miatt 2 millió forint bírságot szabott ki a BANKÜZLET Zrt.-re. Az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése, illetve szintén a pénzmosási szabályzatot érint

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.