Pénzügy

Jöhet a pénzügyi unió és a közös európai ügyészség a Brexit után

Németország és Franciaország külügyminiszterei “Erős Európa a bizonytalanság világában” címmel kilencoldalas tervezetet mutattak be, amelyben új közös európai biztonságpolitikát, megújult migrációs stratégiát javasolnak, valamint a gazdasági konvergencia erősítését helyezik kilátásba.

A legnagyobb újdonság, hogy az EU két vezető hatalma már két éven belül fiskális uniót hozna létre. Illetve megemlítik a közös európai főügyészség felállítását, amely már régóta napirenden szerepel az EU-ban.A Reuters hírügynökség által ismertetett dokumentum szerint az EU-nak jobban kell összpontosítani a lényegre és az európai polgárok konkrét elvárásainak teljesítésére ahhoz, hogy az európai projekt “csendes és alattomos eróziója” megelőzhető legyen – írta a Portfolió.

Javaslataik:

  • erősebb kül- és biztonságpolitika
  • a migrációs stratégia új alapokra helyezése
  • a gazdasági fejlődés érdekében az Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU) elmélyítése
  • a jövőre nézve a közös európai ügyészség feladatainak kiterjesztése.

Berlin és Párizs szerint a jelenleg hiányzó láncszem, a közös fiskális politika beemelését a monetáris unió felépítményébe legkésőbb 2018-ig végre kellene hajtani.

Kommentár

Ez a tervezet természetesen egy javaslat a sok közül, hogy miként kellene megreformálni az EU-t. Ugyanakkor a gyorsaság világos jele annak, hogy német és francia külügyminiszter komolyan veszi a brit kilépést, mint lehetőséget a mélyebb integrációra. Korábban arról írtunk, hogy a Brexittel új lendületet kaphat a mélyebb uniós integráció, különös tekintettel a közös európai főügyészre, illetve a közös pénzügyi unióra. Ezek a javaslatok azonban a visegrádi országok számára alighanem elfogadhatatlanok lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik