Pénzügy
LONDON, ENGLAND - JUNE 24:  A man carries a European Union flag outside the Houses of Parliament on June 24, 2016 in London, United Kingdom.  The result from the historic EU referendum has now been declared and the United Kingdom has voted to LEAVE the European Union.  (Photo by Rob Stothard/Getty Images)

Jöhet a pénzügyi unió és a közös európai ügyészség a Brexit után

24.hu
24.hu

2016. 06. 27. 14:37

Korábban a témában:

Németország és Franciaország külügyminiszterei “Erős Európa a bizonytalanság világában” címmel kilencoldalas tervezetet mutattak be, amelyben új közös európai biztonságpolitikát, megújult migrációs stratégiát javasolnak, valamint a gazdasági konvergencia erősítését helyezik kilátásba.

A legnagyobb újdonság, hogy az EU két vezető hatalma már két éven belül fiskális uniót hozna létre. Illetve megemlítik a közös európai főügyészség felállítását, amely már régóta napirenden szerepel az EU-ban.A Reuters hírügynökség által ismertetett dokumentum szerint az EU-nak jobban kell összpontosítani a lényegre és az európai polgárok konkrét elvárásainak teljesítésére ahhoz, hogy az európai projekt “csendes és alattomos eróziója” megelőzhető legyen – írta a Portfolió.

Javaslataik:

  • erősebb kül- és biztonságpolitika
  • a migrációs stratégia új alapokra helyezése
  • a gazdasági fejlődés érdekében az Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU) elmélyítése
  • a jövőre nézve a közös európai ügyészség feladatainak kiterjesztése.

Berlin és Párizs szerint a jelenleg hiányzó láncszem, a közös fiskális politika beemelését a monetáris unió felépítményébe legkésőbb 2018-ig végre kellene hajtani.

Kommentár

Ez a tervezet természetesen egy javaslat a sok közül, hogy miként kellene megreformálni az EU-t. Ugyanakkor a gyorsaság világos jele annak, hogy német és francia külügyminiszter komolyan veszi a brit kilépést, mint lehetőséget a mélyebb integrációra. Korábban arról írtunk, hogy a Brexittel új lendületet kaphat a mélyebb uniós integráció, különös tekintettel a közös európai főügyészre, illetve a közös pénzügyi unióra. Ezek a javaslatok azonban a visegrádi országok számára alighanem elfogadhatatlanok lesznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.