Nagyvilág

A németek szembeszállnak az EU-t széthúzó erőkkel

Nem akarnak „függő játszmát”, szeretnék mielőbb tisztán látni a Brexit menetrendjét.

Németország minél előbb szeretne tisztában lenni a britek EU-ból való kilépésének további menetrendjével – jelentette ki Steffen Seibert kormányszóvivő. „A szövetségi kormány nem akar függő játszmát” – mondta. Gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy a döntés visszafordítható legyen.

Seibert szerint a benn maradó 27 tagországnak közös és egységes álláspontot kell képviselni a Brexittel kapcsolatban, hogy ne erősödhessenek meg a közösséget széthúzó erők. A kilépési folyamatot nyugodtan és megfontoltan kell véghez vinni, de nem szabad a végtelenségig húzni – mondta. Annak lehetőségét elutasította, hogy informális tárgyalások legyenek Nagy-Britanniával, mielőtt hivatalosan is bejelentik a távozási szándékot.

Angela Merkel úgy vélekedik: a nemzetközi pénzpiacok tartanak attól, hogy az EU a britek kilépése nyomán többé nem kormányozható. Szükségesnek nevezte annak megakadályozását, hogy más országok is a brit példát kövessék, és azt mondta, szembe kell szállni az EU-t széthúzó erőkkel. Az EU-nak a közvéleményt érintő problémákra – a közösség határainak biztosítására, a munkahelyteremtésre és a belső biztonság javítására kell koncentrálnia. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik