balatoni strand (balatoni strand)
Pénzügy

Mintha reneszánszát élné a balatoni ingatlanpiac

A közvetlen Balaton-parti településeken éves szinten 1300 – 1500 lakáspiaci tranzakciót regisztráltak az elmúlt években, 2016-ra viszont akár 2500 tranzakció is megvalósulhat. Ehhez hasonló mennyiségű adásvétel utoljára 2008-ban volt itt.

A fajlagos árakban mérsékeltebb, összességét tekintve 5-15 százalékos áremelkedést regisztrált az Otthon Centrum.

Az árakat nagymértékben meghatározza, hogy az ingatlan melyik településen, azon belül a vízparthoz képest hol helyezkedik el: a vízparti ingatlanok iránt nagy a kereslet és ez az árakat is felhajtotta: akár 30-40 százalékos különbség is lehet a vízpartra néző és a mögöttes utcákban található üdülők ára között.

Budai árak Balaton legfelkapottabb településein

A Balatonon jelenleg a legdrágább települések Balatonfüred és Balatonlelle, valamint Hévíz, a tágabb balatoni térség speciális adottságú üdülőhelye, ahol négyzetméterárak megközelítik, esetenként meghaladják a 400 ezer Ft/m2-t. A lista végén kisebb, a fővárosból – különösen tömegközlekedéssel – nehezebben megközelíthető települések vannak, mint Badacsonytördemic, Vonyarcvashegy és Balatonfenyves, ahol az átlagár 100-200 ezer Ft/m2 körül alakult az idei év első öt hónapja során az Otthon Centrum tapasztalatai szerint.

Tavalyhoz képest

Soóki-Tóth Gabor, az ingatlanos cég elemzési vezetője szerint, az áremelkedésnél szintén kettősség jellemzi a Balaton-parti településeket. A tavalyi év első öt hónap eladásainak adataihoz hasonlítva akár 30-40 százalékkal is emelkedhettek a nyaralók árai a nagyobb Balatoni településeken, így például Siófokon, Balatonfüreden vagy az imént említett Hévízen.

Ezzel szemben alig változtak a nyaralók árai a Balaton nyugati medencéjében, a kisebb településeken, mint Vonyarcvashegyen, Révfülöpön, Balatonfenyvesen. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a Balaton északi partján, a fővárostól távolabb elhelyezkedő települések autóval vagy akár vonattal történő megközelítési ideje duplája Siófok elérési idejének.

Alku van

Ami, az áralku mértékét illeti, az eredetileg meghirdetett kínálati árhoz képest 10-15 százalékkal olcsóbban kelnek el az ingatlanok, azonban nagyon nagy a szórás az ingatlan elhelyezkedése, kora és állapota alapján. Mindez a tavalyi évben és idén egyaránt jellemző volt a nyaralópiacra. Néhány esetben licitre is akadt példa, ami bizonyítja, hogy a nagyon jó adottsággal rendelkező ingatlanokért verseny van. A legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül keltek el a jó adottságú ingatlanok, így például Siófokon vagy Szigligeten is.

Már 1,3 millióan jöttek a Balatonra

Az ingatlanpiaci tendenciák értelmezéséhez adalék a Balatonra látogatók számának alakulásáról. A statisztikai adatokból az látszik, hogy „magyar tengerhez” látogatók száma évről-évre kis mértékben növekszik és tavaly már meghaladta a 1,3 millió főt. Mindez a vendégéjszakák számának növekedésében is megmutatkozik, hiszen tavaly a balatoni régióban töltött vendégéjszakák száma összesítve már megközelítette a 4,5 millió éjszakát.

A turizmus élénkülése bizakodásra ad okot azoknak is, akik ingatanuk eladását vagy kiadását tervezik az idén nyáron. A KSH-tól ugyan nem áll rendelkezésre kizárólag az üdülők tranzakciójára vonatkozó adat, ám az ingatlanpiaci tranzakciókról készült statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt két évben a Balaton-parton is növekedésnek indult az piac.

Bár a tavalyi évről jelenleg csak előzetes adatok érhetőek el, de már ezekből is látszik, hogy az ingatlanforgalom a legtöbb településen meghaladta a tavalyelőtti szintet. A korábbi évek adataira alapozva akár 15-20 százalékos tranzakciószám-növekedés is reális lehet az idén.

Balatonlellén

Elsősorban hazai vevőkkel találkoztak az Otthon Centrum tanácsadói Balatonlellén, köztük több külföldön dolgozó is előfordult, aki itt fektette be a megtakarított pénzét. A legtöbben kis (26-40 m2) alapterületű társasházi lakást vagy üdülő-apartmant, illetve 40-60 m2 méretű, kis kertes nyaralót keresnek 10-15 millió Ft-ig. Továbbra is gyenge a parttól távoli, és a háttér-települések iránti kereslet.

A magasabb eladási árra számítva érezhető az eladó oldalon is némi növekedés, de ez csak a vízparti lakások, apartmanok esetében realizálódik. Ezeknél sokszor épületen belüli tulajdonosok egymás között adják-veszik az ingatlanokat. Az ilyen ingatlanokat, ha egyáltalán közvetítőhöz kerülnek, 1-2 héten belül eladják.

Szabó Tamás Ottó, az ingatlanforgalmazó helyi partnere elmondta, hogy az eladások zöme a 7-11 millió forint ártartományban realizálódott idén, ami a korábbiakhoz képest 15-20% áremelkedést is jelent. A parti ingatlanok keresleti piacával szemben a mögöttes területeken még mindig erős a túlkínálat. Az árak stagnálnak, illetve csak nyomott áron lehet értékesíteni. Nehéz az összehasonlítás, mert az a típusú ingatlan, ami igazán keresett, csak a partközelben található.

A közeljövőben megjelenő új lakások száma azt mutatja, hogy megfordulhat a trend a túlkínálat felé, ami minden bizonnyal az árakat is befolyásolni fogja. Az áfacsökkentés és a CSOK hatása Balatonlellén és a térségben kisebb mértékben jelentkezik, elsősorban a családi házak építésénél érezhető az olcsó telkek iránti megnőtt az érdeklődés. Jellemzően 2 -4 millió forint között kötnek szerződést. Az ingatlanos cég Balatonlellén már annyi telek eladást bonyolított idén, mint az elmúlt 2 évben összesen.

Balatonfüreden

A városban és térségében leginkább üdülőnek és befektetési célból vásárolnak, főleg apartmanokat, de sokan vesznek társasházi lakást, sőt kiemelkedően magas a panellakások vásárlása. Nagyon kicsi a kereslet a közepes értékű, óvárosi 30-50 millió Ft közötti ingatlanok iránt.

Jellemzően nem nőtt az eladási szándék az elmúlt két évben, aki szerette volna eladni ingatlanát, az már értékesítette jó áron. A közvetlen vízparti apartmanok ára eléri a 1,2 millió Ft/m2-t, a nem vízparti ingatlanok ára 300-400 ezer Ft/m2. A háttértelepüléseken a jobb állapotú családi házakat Balatonfüredi árak harmadáért is kínálják – mondta Varró Gábor az ingatlancég balatonfüredi partnere.

Siófokon

A déli part “fővárosában”szintén főleg hazai vásárlókkal találkoznak a tanácsadók: családosok és nyugdíjasok vásárolnak. Elvétve azért akadnak külföldiek is, főleg német és svájci nyugdíjasok. Az eladók részéről nincs érezhető változás, nem kínálnak számottevő mértékben több ingatlant eladásra Siófokon és környékén.

A vásárlók egyértelműen az új, vagy újszerű, közvetlen vízparti apartmanokat keresik, illetve a kis alapterületű, önálló kerttel rendelkező nyaralókat és az üres telkeket.

Németh Kornél, a cég siófoki partnere szerint nagyon nagy az árkülönbség a közvetlen vízparti és a mögöttes utcákban található ingatlanok között, a háttértelepülésekről nem is beszélve. A közvetlen parti lakások, apartmanok fajlagos ára 500-600 ezer Ft/m2, a közvetlen vízparti telek ára 100 ezer Ft/m2, mögötte rögtön a felére esik a telekár.

A lakásárakban is 30-40 százalék különbség van, a háttér településeken pedig a parti ingatlanok árának a töredékéért, 2-10 százalékáért lehet vásárolni hasonló méretű telkeket, házat. Óriási kínálatnövekedés várható vízparti lakásoknál, azonban az Otthon Centrumnál nem várják a kereslet hasonlóan dinamikus bővülését, ami az árak mérséklődését hozhatja. Az áfacsökkentés nem jelent meg az árakban, viszont a CSOK megmozgatta az érdeklődést, van példa, hogy vízparti ingatlan vásárláshoz használták és megjelentek Siófok belső városrészeiben olyan projektek, amelyek kifejezetten a kedvezményezett réteget célozzák.

Velencei-tó

Az elemzés készítői szerint van élet a Balatonon kívül is. A Velencei-tó  hasonlóságot mutat a Balaton-parti településekkel, ám a különbség kevésbé markáns, hiszen a távolság és települések közötti méretkülönbség is jóval kisebb. Azonban jellemzően a nagyobb településeken az ingatlanárak magasabbak és a tavalyi év azonos időszakát tekintve az áremelkedés mértéke is nagyobb.

A Velencei-tó központi településének tekintett Gárdonyban például közel 300 ezer Ft/m2 ár mellett szintén 30-40% drágulás jellemző, amely Siófokkal vetekedik. A kisebb települések esetében ennél mérsékeltebb árak és áremelkedés jellemző, így például Velencén már csak 200-250 ezer Ft/m2 árszint mellett 20 százalékos emelkedést tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest a nyaralópiacon.

Vízpart még

 

A Balaton jelentőségéhez képest kevésbé frekventált és földrajzi kiterjedésükben is kisebb léptékű, de igen népszerű üdülőterületeken (Tisza-tó, Dunakanyar) jóval kevesebb tranzakciós adat áll rendelkezésre. Általánosan elmondható, hogy közel 200-300 ezer Ft/m2 átlagos fajlagos árak mellett mérsékelt 10-20 százalékos áremelkedés jellemzi ezen területek üdülőingatlanait.

A tó környékén elsősorban a 7-10 M Ft-os nyaralókat keresik, leginkább idényjellegű használatra, de már ebben a kategóriában is van, aki állandó lakás céljából keres. Vannak keresők 20 millió forintig, itt is vegyes célra, de ebben az árkategóriában már többen vannak, akik az állandó lakhatást oldanák meg a vásárlással. Az ennél nagyobb értékű ingatlanokra szinte kizárólag azok részéről tapasztalt az Otthon Centrum érdeklődést, akik lakás céljára vásárolnának.

A Velencei-tónál is egyértelműen nagyobb az érdeklődés a vízparti, vagy vízpart közeli ingatlanok iránt, illetve azokra, ahol kilátás nyílik a tóra. Az árkülönbség mértéke a vízhez való elhelyezkedés szempontjából településen belül 10-30%. Sajnos nem mondhatjuk el, hogy a többség ebben a régióban a CSOK, illetve az áfacsökkentés hatására, vagy a támogatást igénybe véve vásárolt, számuk egyelőre nem jelentős – mondta Paraidi Mihály Barna, az Otthon Centrum székesfehérvári partnere.

Ajánlott videó