Erste-Bank(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Még év végéig megveszi az állam az Erstét

Állítja a Napi Gazdaság.

Mindhárom fél változatlanul elkötelezett, hogy még az év vége előtt megszülessen a megállapodás, amellyel a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kisebbségi tulajdonosa lesz az Erste Bank magyarországi üzletágának, írja a Napi Gazdaság.

A lapnak az Erste azt mondta, a tulajdonrész megvásárlásával kapcsolatos folyamatban kisebb késés van, ahogy ezt a kormányzati képviselők, illetve múlt héten az Erste-csoport vezérigazgatója, Andreas Treichl is elmondta, de azt mondták, hogy nincs fennakadás. Szerintük a vételt meglapozó átvilágítás jelenleg is zajlik, amelyhez az Erste minden szükséges információt és adatot biztosít.

Felmerült, hogy a késedelem mögött az EBRD kifogásai állnak, amiért a kormány újabb banki befizetésekkel kártalanítja a Quaestor ügyfeleit, amivel újabb jelentős terhet kap az iparág. Noha ez nem akasztotta meg a folyamatot, látszólag feszültségeket okozott.

Anthony Williams, az EBRD külkapcsolati vezetője a Napi Gazdaságnak azt mondta, figyelemmel kísérik a kérdést, több alkalommal is jelezték aggályaikat a kormánynak, és egy olyan megoldásban reménykednek, amelyik megfelel a szándéknyilatkozat szellemiségének. Az aggodalmak megbeszélésének az is aktualitást ad, hogy éppen a napokban jár le a szándéknyilatkozat aláírását követő hat hónap, amikor is a felek áttekintik a vállalások teljesülését.

A felek elkötelezettek, hogy idén megállapodás szülessen, jegyezte meg az Erste. Ezt megerősítette Williams és a Miniszterelnökség is, ahol hozzáfűzték, hogy az Erste-részesedés megvásárlásával kapcsolatos szakértői egyeztetések a közreműködő felek által elfogadott ütemezés szerint haladnak. A kormány azon van, hogy a tranzakciót a következő hónapokban, de legkésőbb idén le lehessen zárni – írta a lap.

Ajánlott videó