Pénzügy

A Brexit a dollárt és az eurót is gyengítheti

dollár-repülő (dollár, papírrepülő, )
dollár-repülő (dollár, papírrepülő, )

Kínában járva megértettem, hogy az ázsiaiak nemcsak Európa gyengülését látják mindabban, amit a Brexit referendum szimbolizál, hanem az Egyesült Államok világhatalmi jelentőségének drámai csökkenését is – mondta az Alapblognak adott interjúban a New York-i befektetési bank és vagyonkezelő, a Brown Brothers Harriman (BBH) vezető devizapiaci stratégája, Marc Chandler.

A turbulens időszak nyertese egyebek között a japán jen, az ausztrál dollár és az arany lesz szerinte. A dollárt, az eurót és az angol fontot viszont gyengíti a Brexit esetleges bekövetkezte. A stratéga szerint azonban dollár, ha nem is az elkövetkezendő hónapokban, de rövid időn belül vissza fog erősödni.

Az olajárról is kérdezték. Rövid távon nem zárható ki szerinte újabb drágulás a nyersolajpiacon, de a kereslet és kínálat viszonya valójában már egyensúlyba került megint.

Marc Chandler az Alapblog.hu-nak adott interjújában az amerikai elnökválasztási esélyekről is beszélt, szerinte Trump esetleges győzelme tőzsdei esésekhez vezethet, az építőipar és a hadiipar azonban még profitálhat is a republikánus elnökjelölt hatalomra jutásából.

A cikk teljes változatát itt érheti el.

Varga Mihály hétfőn azt mondta, a Brexitet a magyar gazdaság is megérezné. A nemzetgazdasági miniszter szerint Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból várhatóan 0,3-0,4 százalékkal fogná vissza nálunk a gazdasági növekedést,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik