Nagyvilág

Brexit: az Európai Tanács elnöke szerint a nyugati politikai civilizáció végét jelentheti

donald-tusk(4)(430x286).jpg (Array)
donald-tusk(4)(430x286).jpg (Array)

A nyugati politikai civilizáció végét jelentheti, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, mondta Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke a Bild című német lap hétfői számának adott interjújában.

Miért veszélyes ez ennyire? Mert senki sem láthatja előre annak hosszútávú következményeit.

Hozzátette: történészként attól tartok, a Brexit a megsemmisülés kezdetét jelentheti nemcsak az EU, hanem a teljes nyugati politikai civilizáció számára is.

Az  Európai Tanács elnöke szerint a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése hatalmas hátszelet adna a radikális Európa-ellenes erőknek, akik pezsgőt bontanának erre.

(mti)

Szerinte mindenki veszítene gazdasági értelemben az EU-ban a britek távozásával:

Minden család tudja: egy válás mindenki számára megrázó. Gazdasági értelemben mindenki hátrányt szenvedne az EU-ban, de különösen a britek.

Az Európai Tanács elnöke úgy gondolja, hogy az unió túlélné a britek kilépését, azonban szerinte ennek magas ára lenne.

Elmondta,

a jelenlegi válságok közül egynek sincs köze az EU-bővítéshez. És semmi sem lenne jobb ma, ha megosztott, vagy kisebb lenne az EU. Ezért világosan és közérthetően: a válságokat, amelyeket átélünk nem szabad ürügyként felhasználni Európa megosztására. Egy mini-Európa lenne a legrosszabb válasz a maxi-problémákra, amelyekkel szembesülünk.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a britek szinte egyenlően oszlanak meg az unióban maradás és a távozás kérdésében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik