Pénzügy
Mario Draghi (ekb, draghi, eurózóna, )

Példátlan lépés: beindult az EKB kötvényvásárlási programja

24.hu
24.hu

2016. 06. 09. 13:46

Az Európai Központi Bank (EKB) szerdán megkezdte vállalati kötvényvásárlási programját, hogy lendületet vigyen az eurózóna pangó gazdaságaiba és élénkítse az inflációt.
Korábban a témában:

Ez példátlan lépés az euróövezet központi bankja részéről, mert azt jelenti, hogy adósságuk megvásárlásával gyakorlatilag közvetlenül finanszírozza a vállalatokat.Az EKB márciusi kamatdöntő ülésén döntött úgy, hogy kötvényvásárlási programját a szuverén kötvényekről kiterjeszti az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

Szakértői becslések szerint az EKB havi 5-10 milliárd euró értékben vásárol majd vállalati kötvényeket a piacon. A Bloomberg úgy értesült, hogy az EKB eddig a francia Engie energetikai cég, a spanyol Telefónica, az Anheuser-Busch InBev söripari konszern, a Siemens, a Generali és a Renault kötvényeiből vásárolt.

Draghi reményei

Mario Draghi, az EKB elnöke azt reméli, hogy e program révén a pénz oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá, a vállalatokhoz. Abban bízik, hogy a vállalatok a többletforrásokat beruházásokra és munkahely-teremtésre fordítják, és az inflációt is sikerül annyira felszítani, hogy közeledjen az optimálisnak tartott 2 százalékhoz.

A bírálók viszont azt állítják, hogy az EKB túllépett mandátumán, amikor milliárdokkal finanszíroz vállalatóriásokat, továbbá torzítja a piacot és elősegíti piaci buborékok létrejöttét. Mások felhívják a figyelmet, hogy a kötvényvásárlási programba bevont vállalatok a rekordalacsony kamatoknak köszönhetően eddig is hozzáfértek olcsó pénzhez, és kísértést érezhetnek, hogy a többlet-likviditásból kockázatos felvásárlási kalandokat finanszírozzanak.

Az EKB akciója az euróövezeten kívüli szereplőket is érintheti, mert az euróövezeti vállalatok többletforrásaik egy részét valószínűleg a zónán kívüli eszközök vásárlására fordítják. Egyes elemzők szerint részben ez magyarázza a forint erősödését is.

(Ha a mai napot nézzük, akkor ez éppen nem igaz, mert a forint gyengült reggel óta is. Akkor még 310,74 forint volt egy euró, kora délután pedig 311,30-311,70 között ingadozott.)

Az EKB márciusi kamatdöntő ülésén egyéb monetáris ösztönző intézkedéseket is hozott. Így 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre érvényes kamatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.